Puljanin Anastazije Martincic uhicen s krijumcarima droge

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Anastazije Martincic (36) iz Pule uhicen je sa skupinom krijumcara više od dvije tone kokaina koncem prošlog tjedna u Urugvaju u sklopu akcije "Balkanski ratnik". Droga zaplijenjena u Atlantskom oceanu ulicnom bi preprodajom dosegla cijenu od vrtoglavih 250 milijuna eura. U akciji su, prema informacijama urugvajskih, srpskih i argentinskih medija, sudjelovale policije Nizozemske, Španjolske, Italije, Belgije, Argentine, Urugvaja i SAD-a. Pokrenula ju je srpska tajna služba BIA u suradnji s americkom DEA-om, a glasnogovornik Ravnateljstva policije Krunoslav Borovec potvrdio je da je sudjelovala i hrvatska policija.

Akcija se istovremeno odvijala u Srbiji, Argentini i Urugvaju, a uhiceno je pet osoba, medu kojima i Anastazije Martincic koji se ondje navodno predstavljao kao odvjetnik i poduzetnik. U tijeku je potraga za još cetvoricom državljana Srbije, a sumnja se da je glavni organizator krijumcarskog lanca državljanin Crne Gore.

Naime, urugvajska policija upala je proteklog cetvrtka na jahtu "Maui", koja je plovila pod britanskom zastavom, i to u luci Santa Lucia gdje ju je, na putu prema otvorenom moru, presreo patrolni brod. Na brodu je pronadeno 50 vreca punih kokaina, a prema svjedocenju uhicenika, navodno nedostaje 20 vreca s drogom. Pretpostavlja se da se ostatak kokaina nalazi na brodu "Bond". Mediji u Urugvaju izvješcuju da su državljanin Srbije i njegov urugvajski racunovoda kupili jahtu "Maui" za 265 tisuca dolara, u gotovini. Jahta je potom natovarena kokainom isplovila iz Buenos Airesa, ali je zbog lošeg vremena bila prisiljena stati u Urugvaju.

Tamošnja policija je dva mjeseca ranije imala informaciju o krijumcarenju droge iz Kolumbije i Argentine preko Urugvaja te je u cetvrtak, prema urugvajskom vremenu, u 7 sati jahta zaustavljena. Time je, navode neki mediji, sprijeceno da droga završi u crnogorskoj luci Bar, odnosno na zapadnoevropskom tržištu. Koja je bila Martinciceva uloga u krijumcarskom lancu, zasad nije poznato, no dostupne informacije govore da mu je u Urugvaju odreden pritvor.

Anastazije Martincic na stranicama crne kronike pojavio se posljednji put lani, nakon ubojstva Puljanina Tripe Penovica (42) 30. lipnja kraj ulaza u park Maksimir u Zagrebu. Odmah nakon ubojstva uhicen je prilikom ulaska u Hrvatsku na granicnom prijelazu Plovanija jer je tada živio u Kopru. Istarski policajci odmah su ga otpratili do Zagreba da bi razjasnio svoju povezanost s ubijenim Penovicem, vlasnikom pulskog kafica Raffaelo. Nakon dvodnevne kriminalisticke obrade u zagrebackoj policiji te pretraga u kojima je kod njega pronadeno desetak razlicitih mobitela Martincic je pušten bez ikakvih optužbi.

Martincic je istarskoj javnosti poznat i po tome što je cetrnaest godina radio u pulskoj Luckoj kapetaniji kao nauticar III. vrste, a od 2006. godine bio je pod suspenzijom koju si je priskrbio vadeci prstace. Protiv njega se na sudovima u Istri vodilo nekoliko postupaka zbog izlova zabranjenih školjki, no u pozitivnom kontekstu ga se pamtilo po osmosatnom spašavanju dva clana posade iz nasukanog broda "Konstruktor" koji je nevrijeme zateklo izmedu Ližnjana i Šišana.


Podijeli: Facebook Twiter