Puljanima računi za plin 7,5 posto niži

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Nakon što je Vlada Republike Hrvatske donijela odluku o sniženju cijene plina i Puljani će od 1. travnja plaćati jeftiniji plin. Računi bi im trebali biti manji za oko 7,5 posto. Za one s godišnjom potrošnjom do 500 kubika plina umjesto 4,30 kuna po kubiku koliko je bilo dosad, odsad će kubik plaćati 3,96 kuna (s PDV-om). Kubik plina za potrošnju iznad 500 kubika, do pet tisuća kubika, od 1. travnja iznositi će umjesto dosadašnjih 4,41 kunu pojeftinjenih 4,07 kuna. Prema odluci Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) promijenjena je i fiksna naknada pa će umjesto dosadašnjih 16,25 kuna, sada iznositi 17,5 kuna.

Godišnja ušteda oko 165 kuna

U konačnici će Puljani tako, većinom oni koji se griju na plin, uštedjeti 33 kune za svih sto kubika utrošenog plina, odnosno, za one koji troše do 500 kubika plina godišnje, na godišnjoj razini ta bi ušteda trebala biti oko 165 kuna.

- Takva je odluka Vlade RH koja regulira cijenu plina. I spuštanje cijene plina, i podizanje fiksne cijene, odluka je Vlade RH. Za Plinaru to ne znači gotovo ništa jedino se nabavna cijena smanjila, a razlog tome možda je to što se godinama unazad konstantno povećavala. Usto, HERA je donijela odluku o povećanju fiksne cijene, odnosno za očitovanje brojila, promjenu i servise brojila, pa time Plinara mjesečno dobiva jednu kunu po brojilu, odnosno oko deset tisuća kuna mjesečno, pojašnjava direktor Plinare Dean Kocijančić.

Ovakve nove cijene plina počet će se računati s prvim danom travnja, a Vlada je donijela odluku da će ovakve cijene trajati do posljednjeg dana ove godine, 31. prosinca. Takva odluka samo daje podlogu da je populistička, odnosno predizborna, jer do sada su se cijene usvajale od 1. travnja do 1. travnja sljedeće godine, što ovom prigodom nije slučaj.

Za kunu povećana fiksna cijena

Inače, Pula, uz Rijeku, kojoj su izračunate jednake cijene kao pulske, te Zadar, plaća najskuplji plin u Hrvatskoj, bez obzira što je najbliža nalazištima, i crpilištima, plina u Jadranu.

- Razlog takve cijene je najnovija mreža u Hrvatskoj. Mi i Rijeka krenuli smo u velike investicije izrade nove plinovodne mreže i ta će nam se ulaganja vratiti kroz narednih 15 godina. Drugi gradovi kada budu mijenjali svoje mreže itekako će povećati cijenu plina. Da nismo išli u plinofikaciju danas ne bi imali ništa, ne bi mogli koristiti plin jer bi se stara gradska mreža raspala. Usto, računi građana korištenjem prirodnog plina, pogotovo onih koji ga koriste za grijanje, već su pali za 50 posto u odnosu na račune za gradski plin, zaključuje direktor Plinare. (N. SOFTIĆ/G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter