Puljanima predstavljena prva etička banka

Goran Jeras (D. ŠTIFANIĆ)
Goran Jeras (D. ŠTIFANIĆ)

- Imamo više od 130 zadrugara koji su uplatili zadružni udjel od 2.500 kuna. Da bismo skupili minimalno potrebnih 40 milijuna kuna, treba nam 16.000 zadruga, ali mi očekujemo da ćemo bez problema sakupiti 150 milijuna kuna, tim se riječima obratio okupljenima Goran Jeras, pokretač prve hrvatske etičke banke e-banke. Planove je izložio sinoć na predavanju održanom na Fakultetu za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" u Puli.

Očekuje da će već idućeg mjeseca podnijeti zahtjev HNB-u za osnivanje banke te da će tržištu ponuditi prve usluge početkom 2015. kada dobiju odobrenje za rad. Pojasnio je da ova banka ne namjerava imati poslovnice, već će čitavo poslovanje biti bazirano na bezgotovinskom plaćanju.

- Naši klijenti će dobivati plaću na račun banke i trošit će putem kartice. U ponudi nećemo imati ni minuse po tekućem računu ni potrošačke kredite. Visinu namjenskih kredita ograničit ćemo na osam puta iznad uloga zadrugara u zadrugu, a koja će osnovati banku i biti njezin 100 postotni vlasnik. Operativne poslove banke će voditi uprava, a strateške odrednice će donositi zadrugari na način da će svaki zadrugar imati po jedan glas bez obzira na to koliko je kupio zadružnih udjela, naveo je Jeras te najavio da će već krajem ljeta započeti s edukacijom osobnih bankara koji će raditi na terenu diljem Hrvatske, jer ured neće imati.

Zaključio je da im nije primaran profit, nego učinak investicije na lokalnu zajednicu, a kreditirat će skupine koje inače nemaju pristup financiranju: organizacije civilnog društva, nevladine udruge, obiteljska poljoprivredna gospodarstva... (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter