Puljanima podijeljeno oko 3.000 porcije fažola


Mnogim je stanovnicima južne Istre proslava 1. svibnja - Međunarodnog praznika rada, nezamisliva bez posjete centralnoj proslavi u Šijanskoj šumi u Puli. Tako su i ove godine brojne obitelji i prijatelji iskoristili sunčan i topao dan za druženje upravo u predivnoj prirodi uz mnoštvo zabavnih sadržaja. Neki su do Šijanske šume stigli automobilima, neki besplatnim autobusima, a neki biciklima ili, pak, pješice.

Ringišpil razgalio posjetitelje

Glasna glazba, poklici razigrane djece i gužva uznemirili su malo konje s rancha Barrel koji su svejedno vrlo strpljivo i umiljato primali u svoja sedla male i velike jahače od kojih su se mnogi po prvi put okušali u jahanju. I velike i male razgalio je i veliki ringišpil koji smo navikli vidjeti u našem gradu uglavnom na ovakvim proslavama, dok su se oni najmanji vozili na manjem vrtuljku ili u malenom vlakiću. U kratko razgledavanje Šijanske šume posjetitelji su se mogli zaputiti i turističkim vlakićem koji je neprestano bio pun. Ipak, kao što to uvijek biva, najveći interes vladao je za jednom od porcija besplatnog graha s kobasicama i suhim mesom koji se dijelio u 12.30 sati, no brojni su posjetitelji već prije podne strpljivo zauzeli svoja mjesta u podugačkom redu ispred stolova gdje se dijelio grah. Na koncu je, kako doznajemo od kuharske ekipe Rock Caffea, podijeljeno oko tri tisuća porcija graha koji su svi nahvalili. Prve porcije podijelili su, kao i uvijek, djelatnici Grada Pule.

- Nekada smo to zvali "partizanski ručak", a sada je to prvomajski grah, ali uvijek je odličan. To je jedna dobra tradicija i važno je da se održi. Znate koliko dugo već dolazim na ovu prvomajsku proslavu u Šijansku šumu? Točno 50 godina. S time što se ipak vidi velika razlika… Nekada je ovo bila jako bogata proslava i u ponudi i u programu, a dolazilo je i daleko više ljudi. I sad je lijepo, no nije tako bogato kao nekad. Ovo je jedno jako fino mjesto, čovjek se tu zaista osjeća slobodno u ovoj predivnoj prirodi, rekao nam je Blagoje Naumovski, koji je na feštu stigao u društvu prijatelja.

Već dugi niz godina na prvomajsku proslavu dolazi i Saima Begović, koja je usprkos svojim poznim godinama u Šijansku šumu stigla pješice sve od centra grada. Rekla nam je kako će ovdje nastaviti dolaziti u društvu svojih prijatelja sve dok bude mogla jer joj se ovdje uvijek svidi program koji se održava na najljepšem mogućem prostoru u gradu.

No bilo je i onih koji su prvi put došli vidjeti kako se to u Puli slavi, poput 11-godišnjeg Marina Mrdeže koji je na proslavu stigao sa svojim prijateljima.

- Inače sam uvijek s roditeljima negdje slavio, ili uz roštilj, ili bismo negdje išli. Sviđa mi se, jako je lijepo ovdje, drago mi je da sam došao. Ja još ne radim, ali znam zašto se slavi 1. maj, a kada odrastem, volio bih biti…nisam još siguran. Ili kuhar, ili astronaut, ili umjetnik. Uglavnom bih volio da mogu raditi nešto što volim i da mi to bude posao, iskreno je rekao Mrdeža.

Pljočkanje i dječji kutak

U šetnji centralnim prostorom Šijanske šumi mnogi su se zaustavili pogledati turnir u tradicijskom pljočkanju, koji je organizirao Istarski pljočkarski savez. Kako smo doznali od tajnika IPS-a Ivana Barbara, pljočkanje na njihovu inicijativu proglašeno hrvatskom kulturnom nematerijalnom baštinom. Za to vrijeme najmlađi su se zabavljali u dječjem kutku Udruge Birikina u kojem su mogli pogledati predstavu "Avanture Pipi Duge Čarape", sudjelovati u kreativnom kutku, poslušati pokoju priču ili se uljepšati na oslikavanju lica.  (Patricija SOFTIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA


Podijeli: Facebook Twiter