Puljanima najatraktivniji nogomet i judo

Nakon nogometa judo u Puli okuplja najveći broj sportaša (M. ANGELINI)
Nakon nogometa judo u Puli okuplja najveći broj sportaša (M. ANGELINI)

Da bi se utvrdio i objedinjeno prikazao broj aktivnih sportaša, nesrazmjer među uzrasnim kategorijama i spolu te zastupljenost broja sportskih klubova pojedinog sporta ili grane sporta, nastalo je i nedavno je predstavljeno izvješće tog istraživanja pod nazivom "Analiza sportske aktivnosti za područje grada Pule" čiji je autor Sandro Krizman iz Odsjeka za odgoj, obrazovanje, sport i tehničku kulturu Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Pule, a uz pomoć Upravnog odjela za društvene djelatnosti i Saveza sportova Grada Pule.

Izvješće, između ostalog, obuhvaća podatke i informacije koje se odnose na broj sportaša i odnos među spolovima u pulskim klubovima, broj sportaša prema uzrasnim selekcijama, broj sportaša prema pojedinim skupinama sportova kao i popis najzastupljenijih sportova na području grada. U anketi za analizu pulske sportske aktivnosti sudjelovala su 73 kluba (96 posto članica Saveza sportova).

Analiza za Pulu, koja je prva takve vrste, pokazala je da sportski klubovi, članovi Saveza sportova Grada Pule, okupljaju ukupno 5.513 aktivnih sportaša, od kojih 4.844 sportaša ima prebivalište u Puli. U odnosu na ukupan broj aktivnih sportaša, 74 posto otpada na mušku, a 26 posto na žensku populaciju u pojedinim sportskim klubovima, iako je ženska populacija uključena u gotovo sve grane sporta ravnopravno muškom spolu poput nogometa, kickboxinga, boćanja, streljaštva i drugih.

Loptački sportovi okupljaju najveći broj aktivnih sportaša, odnosno ukupno 2.230 sportaša različitih uzrasnih selekcija. Najveći udio najmlađih uzrasnih kategorija (prednatjecatelja) te dječaka i djevojčica (gotovo 40 posto) imaju borilački i loptački sportovi, dok kod kuglačkih sportova najveći udio sportaša, s više od 90 posto, čine seniori. U Puli su najmnogobrojniji boćarski sportski klubovi (ukupno njih devet), a najveći interes postoji za nogometom, koji treniraju 1.023 sportaša u sedam sportskih klubova. Drugi po redu najmasovniji sport u Puli je judo koji okuplja 450 sportaša.

Jedini sport u kojem prevladavaju žene jest odbojka, gdje je čak 82,42 posto žena, dok je u nogometu 3,32 posto žena koje aktivno treniraju. Iznenađujuće na trećem mjestu po masovnosti je  sportski ribolov. (N. SOFTIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter