Puljani zavirili u fascinantni svijet podmorja

Dani otvorenih vrata pulskog Aquariuma (M. ANGELINI)
Dani otvorenih vrata pulskog Aquariuma (M. ANGELINI)

Kornjače Maricu, Martina i Eli na slobodu u more ispratile su stotine Puljana kod svjetionika na Verudeli.

Djelatnici Centra za oporavak morskih kornjača tri su glavate želve pustili nakon oporavka u Aquariumu na radost brojnih mališana, a masovni odaziv Puljana može se zahvaliti i prethodnom obilasku Aquariuma u sklopu Dana otvorenih vrata.

Bila je to prilika da djeca i roditelji - mnogi po prvi put - zavire u tajanstveni i fascinantni svijet podmorja u austrougarskoj utvrdi Verudela.

- Iskoristili smo dobro vrijeme da kornjače pustimo sada, s obzirom da je temperatura mora još vrlo visoka, rekao nam je biolog Žarko Jaković. Zbog gužve na obali mnogi nisu izbliza mogli vidjeti kako je Marica zaplivala u more iako joj nedostaje peraja. Ta najveća želva od tri puštene, kaže na Jaković, nalazi se na terapiji već jako dugo, a nađena je s perajom za koju se zaplelo uže i oklopom čiji je dio otkinuo vjerojatno propeler nekog brodskog motora.

- Ona je bila u najgorem stanju. Peraju joj je trebalo amputirati, pa je dugo trajao njen oporavak dok je rana zarastala i dok nije naučila plivati bez peraje. Martina je dignula koča, a Eli smo našli kako pluta, zapravo i ne znamo što joj je bilo. Oni su se, za razliku od Marice, brzo oporavili, rekao je Jaković.

Pulski Centar na terapiji u Aquariumu ima još dvije morske kornjače, a treća velika, nalazi se na Brionima, u bazenu za tuljane, i tamo se već jako dugo oporavlja od strahovite ozljede glave.

- Lijepo je vidjeti ovoliko ljudi. Ako ih ovdje nema 500? Drago nam je da ih je toliko došlo na Dan otvorenih vrata, da se Puljani, jer mnogi nikada nisu bili, upoznaju s Aquariumom u svom gradu. Sigurno većina njih ne zna ni da svi građani Pule imaju popust od 50 posto na ulazu u Aquarium tijekom cijele godine, zaključio je Jaković. (Z. STRAHINJA, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter