Puljani zahtijevaju pristup moru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nadopunjeni ugovor Vlade za razvoj programa Brijuni rivijera za lokacije Pineta, Hidrobaza i Sv. Katarina-Monumenti, za koji su gradski vijecnici na prvom citanju u Gradskom vijecu Pule dali uvjetnu suglasnost uz mnoštvo primjedbi, naci ce se danas na dnevnom redu tematske sjednice Vijeca.

Medutim, nije ispunjena najznacajnija primjedba - ona o slobodnom pristupu moru. U novom tekstu, naime, nije nigdje izricito utvrdeno da na svim lokacijama pristup morskoj obali i lucicama bude slobodan, na cemu su inzistirali svi vijecnici i gradska uprava.

Takoder, u novi prijedlog ugovora nije ubacen zahtjev da troškove izrade urbanistickih planova nižeg reda snose investitori, s tim da ih je obavezna pokrenuti lokalna samouprava. Usto, u ugovoru - ocekivano, jer je to protuustavno i diskriminirajuce - ne postoji davanje prednosti izvodacima iz Istre prilikom gradnje i radnoj snazi prilikom zapošljavanja. Ipak, propisuje se 70-postotno ispunjavanje ovog uvjeta izvodacima i radnicima iz cijele Hrvatske.

No, primjedba o slobodnom pristupu moru - prema najavama pulske gradske uprave - nece se izignorirati. U Gradu isticu da je gradonacelnik Boris Miletic u posljednjih mjesec dana vodio konstantne pregovore s Vladom, državnim odvjetništvom i vladinom Agencijom za upravljanje državnom imovinom te je novi prijedlog ugovora nadopunio dvama amandmanima koji ce postati njegov sastavni dio ukoliko to potvrde i gradski vijecnici, a medu njima je i zahtjev da se na lokacijama svakome osigura slobodan pristup pomorskom dobru.

Tako nadopunjen prijedlog ugovora naci ce se i danas na sjednici Gradskog vijeca i jedino takav ce se u cetvrtak ponuditi na potpisivanje premijerki Jadranki Kosor koja ce u Umagu voditi sjednicu Vlade.

- Vijecu ce biti ponudeno da prihvati iskljucivo takav tekst ugovora. Tu nikakvog odmaka u zahtjevima nece biti. Takoder, ugovor definira samo da lokalna samouprava treba pokrenuti izradu nižih urbanistickih planova uredenja, a ne da ih treba financirati. Dakle, troškovi njihove izrade definirat ce se naknadno i snosit ce ih investitori, pojašnjava Damir Prhat, procelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i imovinu Grada Pule.

Istice i da su sve primjedbe od "životne važnosti" prilikom davanja uvjetne suglasnosti uvrštene u novi prijedlog ugovora, a ona o komunalnom doprinosu, koja bi trebala doprinijeti znacajnom komunalnom razvoju Pule, detaljno je definirana zakonskim odredbama i odlukom Gradskog vijeca. (Goran ROJNIC)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. VIŠE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD SRIJEDE.


Podijeli: Facebook Twiter