Puljani vole eko

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na prvom katu zgrade pulske tržnice u subotu je u jutarnjima satima održan prvi sajam ekoloških proizvoda u organizaciji udruge Istarski eko proizvod. Šest proizvodaca Puljanima je predstavilo svoje proizvode, uzgojene iskljucivo na ekološki prihvatljiv nacin, a našlo se ondje eko voca i povrca, prirodnih sokova i namaza, žitarica, maslinova ulja, pcelinjih proizvoda, sireva, proizvoda od lavande....

- Udruga ce nastojati ostvariti ideju da se ovaj eko sajam održava barem jednom mjesecno na katu Tržnice. Nadamo se da cemo uspjeti jer je inters velik, cini se da Puljani vole eko, rekla nam je Danijela Kuftic iz udruge Istarski eko proizvod.

Dodala je da izlažu proizvodaci koji imaju certifikat eko proizvoda te da je dobro što postoje ovakve inicijative buduci da vecina eko proizvodaca nema gdje prodavati svoje proizvode, a sukladno tome manje je vjerojatnost da ih ljudi kupe.

- Zato cemo pokušati dogovoriti s direktorom Tržnice da se na zelenoj tržnici osigura dio štandova na kojima ce se prodavati iskljucivo eko proizvodi, rekla je Kuftic.

Na tržnici je u organizaciji Brionke održan i gastro show s poznatim kuharom Josipom Pinom Kuharom koji je za Puljane pripremio fuže s rokuljom i pršutom, pasutice s bakalarom i broskvom te fuže sa škorupom.

- Izvrsno je. Lijepo je što su nas tako ugodno iznenadili i dobro najeli, rekla nam je jedna Puljanka, kušajuci porciju fuža s rokuljom i pršutom. Porcija se naime prodavala po deset kuna što je bilo dovoljno da se pred Brionkinim štandom stvori gomila ljudi.

Pino Kuhar i Brionka suraduju vec dugo, a da je to pravi recept, potvrduje to i nagrada za najoriginalnije jelo s tjesteninom po izboru medunarodnog žirija na 9. simpoziju hrvatske gastronomije "Svijet hrane" 2010. godine. (N. SOFTIC; snimio N. LAZAREVIC)


Podijeli: Facebook Twiter