Puljani uspješno stvaraju otpad

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pilot-projekt sustavnog prikupljanja otpada koji je u gradu zapoceo 2008. godine zasigurno je jedan od najuspješnijih. Prema rijecima direktora Herculanee Igora Starog, do danas postoji 150 lokacija zelenih otoka gdje su smješteni kontejneri za selektivno prikupljanje otpada.

Danas je projektom obuhvaceno sveukupno 750 domacinstava, a odaziv je vrlo visokih 60 posto. Dosad je na podrucju Nove Verude na taj nacin prikupljeno 40 tona otpada. Svaki stanovnik, dakle, mjesecno selektivno odvoji od tri do cetiri kilograma otpada. Kvaliteta takve sirovine je visoka, 90 posto cistoce, što daljnje korisnike, koji od nas otkupljuju tu sirovinu, jako zadovoljava, pojasnio je direktor Stari.

Ovakav nacin prikupljanja otpada može se organizirati samo tamo gdje su obiteljske kuce, pa ce se pilot-projekt širiti prema drugim takvim naseljima. Sljedeci po redu, vec na jesen, je Veli Vrh gdje se nalazi 400 domacinstava i gdje 25 posto stanovništva živi u obiteljskim kucama.

U Puli se, medutim, još uvijek ne prikupljaju sve sirovine koje se mogu iskoristiti iz otpada vec samo plastika, metal, papir, karton i staklo kojih u ukupnoj strukturi otpada grada Pule ima 42 posto, a ujedno predstavljaju sirovine koje se najlakše mogu izdvojiti iz otpada.

Ukoliko bi sva domacinstva Pule ušla u projekt odvojenog prikupljanja otpada, kažu u Herculanei, tada bi ukupna kolicina izdvojenog otpada kroz cijelu godinu iznosila 3.450 tona, odnosno 493 kamiona otpada više kod skupljaca korisnih sirovina, a manje na deponiju.


Podijeli: Facebook Twiter