Puljani u Novu s Gibonnijem uz ponoćni vatromet

(Manuel ANGELINI)
(Manuel ANGELINI)

Prosinačka događanja koja će u Puli obuhvatiti više od 150 raznovrsnih programa za sve uzraste, svoj vrhunac doživjet će organiziranim dočekom nove 2015. godine na Forumu. U novogodišnjoj noći posjetitelje će zabavljati Gibonni, uz goste Urbana, Davorina Bogovića i Ivanu Husar. Kao predgrupa svirat će Le Monde band, a uoči svečarskih govora bit će organiziran i ponoćni vatromet kao dar Turističke zajednice grada Pule.

Program u kinu i knjižnici

Na predstavljanju programa koji već tradicionalno nosi naziv "Prosinac u gradu", predstavljeni su organizatori, a to su Pula Film Festival, Istarsko narodno kazalište, Gradska knjižnica i čitaonica Pula, SAKUD, MILK, HDLU, Udruga Razvoj, Rock caffe, Avenuae, udruge Seasplash, Jazz&Pula, Syntheses, Birikina, Društvo Naša djeca, Teatar Naranča, Istarski ogranak HDGU-a, Odred izviđača Istra, Visualia Group i Art Zona Kandler.

- Prije svega zahvalila bih se sponzorima bez kojih ova manifestacija ne bi bila moguća u ovom obimu, i to Zagrebačkoj banci i Arenaturistu. Cijeli će program započeti 6. prosinca na Svetog Nikolu, a završiti novogodišnjim dočekom. Bit će tu izložba, gostovanja, predstava, zapravo svega i svačega za svakoga, navela je pročelnica za kulturu Jasmina Nina Kamber te spomenula da će na Dan svetog Nikole, osim samog dočeka na rivi, biti i predstava u Teatru Naranča i Dan trgovina te premijera "Robin Hooda" u INK-u, da će od 19. prosinca na Portarati biti RockTarata s nizom koncerata a da će Seasplash organizirati pozornice s punk, rock, reggae i jazz koncertima.

Nataša Šimunov iz Pula Film Festivala navela je da im već niz godina Grad povjerava zahtjevnu organizaciju 'Prosinca', ali da su, uz vrijedne sponzore, brojne udruge, službe i pojedinci pomogli i odradili veliki dio posla. Zahvalila se tako Zavodu za hitnu medicinu, vatrogascima, policajcima i Pula Herculanei. Predstavila je posebno program kina planiran za prosinac te izdvojila Pingvine s Madagaskara, Spašavanje Djeda Mraza, Djedicu iza rešetaka… Svi se programi mogu naći na web stranici kinovalli.net.

Mjesec u kojem Pula živne

Lidija Mussi iz gradskog Odjela za kulturu istaknula je da se svake godine program povećava, a ove godine je nešto izmijenjen na način da su skinuti dječji programi na Giardinima koji su vrlo zahtjevni organizacijski, financijski i logistički, a ponekad zbog vremena ostanu bez publike. Zato su pojačani programi u kazalištu, Gradskoj knjižnici koja će imati radionice, dječjim filmskim matinejama, posebnom Kućom djeda Mraza u Dječjem kreativnom centru, a upravo zbog najmlađih, kako je navela Mussi, sve i započinje dolaskom Svetog Nikole na rivu gdje će biti i cijeli program, dok će im Djed Mraz doći 20. prosinca na tržnicu zahvaljujući bikerima iz Twin Horna i članovima MILK-a.

Kako je rekao Valter Šarić direktor Zagrebačke banke, oni već pet, šest godina prate ovu manifestaciju jer je prosinac mjesec u kojem Pula živne nakon mirnijeg studenog te je spomenuo još jednu važnu manifestaciju knjiga i autora, Sajam knjige, u sklopu koje se održava još stotinjak događaja.

- Mislim da događaje u prosincu mogu u Puli doživjeti sve generacije, a Zagrebačka banka je tradicionalni partner Grada u raznim poslovnim aktivnostima. Drago mi je da vraćamo bar dio zarade na ovom području kroz kulturne, zabavne i sportske programe jer se banka ponaša na društveno odgovoran način, istaknuo je direktor Šarić i svim Puljanima zaželio sretnu Novu godinu.

Reli Slonim, izvršni direktor Arenaturista, čestitao je Gradu na lijepom programu koji je osmišljen s mnogo različitih aktivnosti, jer je to, kaže, značajno i za građane i za turizam.

- Ponosan sam i sretan što Arenaturist sudjeluje u brojnim aktivnostima u gradu tijekom cijele godine, jer vjerujem da na taj način benefite osjećaju svi sektori, a već imamo vrlo značajne planove i za iduću godinu, primjerice svjetsku triatlon utrku Ironman, naveo je Slonim.

Ukupni trošak manifestacije Prosinac u gradu iznosi 600 tisuća kuna, od čega će Grad izdvojiti 350 tisuća kuna i to kroz ovogodišnji i proračun za 2015. godinu, Zagrebačka banka je za ovogodišnje manifestacije (u što dijelom spada i Filmski festival) dati 150 tisuća kuna plus PDV, a ostalo će dati drugi sponzori. (S.Z. TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter