Puljani u kinu Valli uživali u operi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izravnim prijenosom opere "Anna Bolena" Gaetana Donizettija u kinu Valli, Pula se sinoc prikljucila gradovima i dvoranama diljem svijeta koji posredstvom suvremene tehnologije istovremeno uživaju u premijerama Metropolitan opere iz New Yorka.

Pulska je publika pohitala u kino (tko na poziv, a tko placenom ulaznicom) kako bi se prikljucila ovom svjetskom dogadaju koji je zaludio opernu publiku cijelog planeta još 2006. godine.

Kombinacija operne glazbe, prijenosa slike i tona u visokoj definiciji i nastup najvecih opernih imena današnjice nije o stavila ravnodušnima ni Puljane pa je dvorana kina Valli bila gotovo puna - drugim rijecima sudbina Anne Bolene u izvedbi sopranistice Anne Netrebko popunila je tri cetvrtine sjedecih mjesta.

No buduci da se radi o prijenosu, a ne operom postavljenom na "našim daskama" Puljani nisu pretjerali u vecernjima toaletama, a medu njima nije bilo ni poznatih imena. Veci dio njih sacinjavali su ljubitelji glazbe, pokoji profesor glazbene škole i nešto niže rangirani djelatnici u odjelima za kulturu gradskih i županijskih uprava. Dakle, kao što se moglo i ocekivati nije bilo ni glamura ni "posvuduša" koji inace krase zbivanja na kojima je važnije biti viden nego gledati.

"Anna Bolena", prva premijera nove Metove sezone ujedno je i prva opera Donizettijeve trilogije temeljene po životu kraljevske obitelji Tudor kojima ce ravnati David McVicar u nadolazecim sezonama u Metu. Trilogija ce se zaokružiti "Marijom Stuardom" i "Robertom Devereuxom", svaki put s novom ekipom.

Sve tri opere bit ce Metove premijere. McVicarov produkcijski tim predvodi britanski operni i kazališni scenograf Robert Jones, nominiran za nagradu Olivier, kostimografkinja je Jenny Tiramani, donedavno ravnateljica Odsjeka za kazališni dizajn u Shakespearevu kazalištu Globe, dizajnerica svjetla je Paule Constable, trostruka dobitnica nagrade Olivier, a koreograf George Andrew.

"Anna Bolena" prva je od devet opera koje ce se izravno prenositi u kinu Valli, a sam prijenos trajao je punih 250 minuta s jednom pauzom tijekom koje je publici u kinu ponudena okrjepa (kanapei i razna pica). (Boris VINCEK; snimio Neven LAZAREVIC)


Podijeli: Facebook Twiter