Puljani teleskopima gledali Mjesec i Jupiter

Zvjezdarnica na Monte Zaru (M. ANGELINI/arhiva)
Zvjezdarnica na Monte Zaru (M. ANGELINI/arhiva)

Stotinjak Puljana posjetilo je u subotu navečer zvjezdarnicu na Monte Zaru gdje su članovi Astronomskog društva Istra, istovremeno kad i još sedam hrvatskih astronomskih društava, obilježili Dan ulične astronomije.

Predsjednik tog društva Luciano Gržinić rekao nam je da je ovogodišnji Dan ulične astronomije posvećen nedavno preminulom Johnu Dobsonu, astronomu koji je radio na popularizaciji amaterske astronomije.

Najpoznatiji je po izumu niskobudžetnog postolja za reflektorske teleskope, kao i po samogradnji reflektorskih (Newtonian) teleskopa od jeftinih i lako dostupnih materijala.

- I mi smo izvukli teleskope van, u slučaju Pule riječ je o parku, dok su u drugim gradovima to bili trgovi, rive, ulice, a sve da bi se astronomija približila građanima. Svi su imali priliku gledati nama najbliže nebesko tijelo, odnosno Mjesec, potom Jupiter, peti i ujedno najveći planet u Sunčevom sustavu, te zvjezdani skup Vlašića, Orionovu maglicu i druga tijela, rekao je Gržinić.

Dodao je da je Astronomsko društvo Istra ove godine proslavilo 40. godinu postojanja, a u društvu se redovno okuplja 20-ak članova, iako društvo broji i do 40 članova. Radi popularizacije rada i astronomije općenito, redovno održavaju predavanja na zvjezdarnici na Monte Zaru, kaže Gržinić, potom kontinuirano rade s mladim članova, održavaju tečajeve astronomije i sudjeluju na natjecanjima iz astronomije. Upravo je, kaže, ekipa mladih sudjelovala na županijskom natjecanju u sklopu Zajednice tehničke kulture.

- Naravno da ćemo i nadalje organizirati gledanje nebeskih pojava za građane, kadgod se pojavi nešto zanimljivo. Iako za ovu godinu nema najava nekih spektakularnih događanja na nebu, uvijek je moguće uživati u gledanju nebeskih tijela, planeta Sunčevog sustava, Mjeseca i drugih pojava, poput maglica, ustvrdio je na kraju Gržinić.

Posjet zvjezdarnici

U cilju popularizacije astronomije i ostalih srodnih znanosti, na pulskoj zvjezdarnici se održavaju posjeti zainteresiranih pojedinaca i grupa.

Zasad je posjet pulskoj zvjezdarnici moguć isključivo uz prethodni dogovor, a zainteresirani se mogu najaviti i dogovoriti posjet na broj 091/214-1966 te na e-mail: [email protected].

Ako se ne postigne drugačiji dogovor cijena posjeta je 10 kuna po osobi, uz trajanje do jednog sata. Posjet ovisno o uzrastu posjetitelja uključuje općenito multimedijalno predavanje o svemiru, povijesti pulske zvjezdarnice te o trenutnim aktivnostima, kao i promatranje teleskopom (ovisno o vremenskim uvjetima i objektima koji se u tom trenutku mogu vidjeti). (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter