Puljani sve više zbrinjavaju opasni otpad

Građani donose sve više otpada u Metis (M. MIJOŠEK)
Građani donose sve više otpada u Metis (M. MIJOŠEK)

Pozivom objavljenom u javnim glasilima na javnu raspravu o takozvanoj stručnoj podlozi za ishođenje okolišne dozvole za postojeće postrojenje, pulska podružnica poduzeća Metis pokrenulo je obveznu proceduru koju od njih traži Ministarstvo zaštite okoliša i prirode. No, od direktora Miljenka Cukona pokušali smo saznali detaljnije zašto je to bilo nužno.

- Riječ je zapravo o postojećem postrojenju, ali su nam se povećale količine opasnog otpada koje zbrinjavamo. Porasle su gotovo dvostruko, a to nam onda nalaže da zatražimo ponovno okolišnu dozvolu, odnosno tome prethodi izrada stručne podloge, rekao nam je direktor Cukon i dodao da je povećanje količina opasnog otpada zapravo dobra stvar.

Ustvrdio je, naime, kako on, kao ljubitelj prirode i trčanja u prirodi nije mogao podnijeti otpad po šumicama i zato su odradili jaču kampanju i građani su to objeručke prihvatili te počeli više donositi u Metis.

- Treba to svakako gledati s pozitivne strane jer se više otpad ne baca u prirodu, po grmlju i šumarcima, već nam ljudi taj otpad sve više donose, pa ga mi sve više i više kupimo. Svi postaju svjesniji da treba čuvati prirodu, a ovo je jedan od način, istaknuo je direktor Cukon.

Prema pozivu, javno izlaganje stručne podloge održat će se u srijedu 27. srpnja u Gradskoj palači u Puli, na Forumu, s početkom u 19 sati. Na izlaganju će biti predstavnici operatera, trgovačkog društva Metis iz Rijeke i pulske podružnice te predstavnici ovlaštenika kao izrađivača dokumentacije, trgovačkog društva DLS iz Rijeke koji će prikazati stručnu podlogu te odgovarati na upite zainteresirane javnosti. Koordinator javne rasprave je Odjek za zaštitu prirode i okoliša Istarske županije, Upravnog odjela za održivi razvoj, a provest će se u suradnji s Odsjekom za zaštitu okoliša Upravnog odjela za prostorno uređenje Grada Pule.

Stručna podloga i sažetak za javnost dostupni su javnosti od 22. srpnja do 22. kolovoza u Upravnom odjelu za prostorno uređenje na Forumu, svakog radnog dana od 8 do 16 sati, a sažetak i u ulaznom holu sjedišta Istarske županije u Flanatičkoj 29, u isto vrijeme svakog radnog dana. Stručna podloga i sažetak dostupni su i na službenim web stranicama Ministarstva zaštite okoliša i prirode www.mzoip.hr, Istarske županije www.istra-istria.hr i Grada Pule www.pula.hr. Sva mišljenja i prijedlozi mogu se upisati i u knjige primjedbi koje se nalaze uz izloženu dokumentaciju ili pismeno dostaviti do 22. kolovoza na adresu Istarske županije. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter