Puljani se oprostili od Pište

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Brojni prijatelji, ribari i kolege u srijedu su se pred pulskom Patologijom oprostili od Imre Mesarozsa zvanog Pišta, ribara koji je u ponedjeljak pronaden mrtav nakon što je u nedjelju popodne sa svojim kolegom Raulom Sedejom, koji još uvijek nije pronaden, izašao na more. Mesarozs ce biti pokopan u okolici Zrenjanina, odakle je bio rodom.

Za pokojnog ribara su nam mnogi rekli da je bio dobricina koja je uvijek pomagala drugima, a nikada nije tražio ništa zauzvrat, niti se žalio ni kad mu je bilo najteže. Završio je vojnu školu u Puli, a vojnu službu kao pripadnik bivše mornarice JNA krace je vrijeme odradio u Splitu, da bi se zatim vratio u Pulu, gdje je plovio na patrolnim brodovima osiguravajuci akvatorij brijunskog otocja.

Moru je Pišta ostao vjeran i nakon završetka vojne karijere. Poceo je ribariti, ali i, kako nam prica jedan njegov dobar prijatelj, baviti se poljoprivredom. Skupa su tako obavljali poslove na zemlji, a Pišta je vrlo cesto posljednjih godina na more odlazio s Raulom Sedejom, s kojim se i tog kobnog dana otisnuo na more.

Pištin dobar prijatelj prica nam da je u nedjelju ujutro s njim popio pice na tržnici. Trebao se s njim zaputiti i do broda na Ribarskoj kolibi, gdje je Pišta planirao cistiti mreže, ali ne i izlaziti na more. Dogovorili su se da tog dana rucaju zajedno oko 15 sati, no kasnije ga je Pišta nazvao i rekao mu da ce ipak izaci na more i da ce se vratiti oko 17 sati.

- Kad je prošlo 17 sati, pokušao sam ga nazvati, ali je bio nedostupan. Zvao sam ga 15-ak puta. Pokušao sam nazvati i Raula, ali se i na njegovom mobitelu javljala sekretarica. Tada sam shvatio da nešto nije u redu, prica nam njegov prijatelj.

Okupljeni ribari razgovarali su o tome što je moglo poci po zlu i zašto brod još uvijek nije pronaden. Poznavajuci pozicije na kojima su Pišta i Raul ribarili, mnogi smatraju da je brod vjerojatno potonuo u blizini Rta Bumbište.


Podijeli: Facebook Twiter