Puljani prvi odgledali 'Godine za pamćenje'

Za fiću je trebalo raditi dvije godine
Za fiću je trebalo raditi dvije godine

To što je Pula prva imala priliku vidjeti novi dokumentarni materijal HTV-a "Godine za pamćenje", u odabiru i režiji Hrvoja Juvančića, ima zahvaliti suradnji s Centrom za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma pri Sveučilištu Jurja Dobrile čiji su stručnjaci također sudjelovali u kreiranju ove dokumentaristike, bar u prve dvije viđene epizode: 1964. i 1965. godina. Snimljena je i 1966. pa će početkom iduće godine cijeli serijal krenuti na HTV-u. Surađivali su, dakle, povjesničari dr. Igor Duda i Igor Stanić, kao i dr. Miroslav Bertoša koji se u filmu pojavljuje kao "akter zbivanja" i komentator.

Pretpostavljamo da se Juvančić tijekom mjeseci kopanja po 1.600 arhivskih jedinica Hrvatske televizije vodio idejom da krene dvadeset godina nakon onoga rata te da te crno-bijele slike i impresije suoči s današnjim kolorom također dvadeset godina nakon ovoga rata.

Radi se prije svega o činjenici da je filmski materijal diktirao budući scenarij, a ne obrnuto, a Juvančić se odlučio za kronologiju kronologije po principu "desilo se na današnji dan i godinu" pa je zapravo najupečatljiviji uvod u serijal koji najavljuje šezdesete. Za nas neke koji smo tada okusili prve školske klupe, mahali Titu i njegovim gostima uz ulice i trgove, tiskali se ispred malih ekrana kod boljestojećeg susjeda koji je jedini imao deviza, nosili trapez-hlače, šarene košulje i frizure tarzanice, ovo je tek podsjetnik.

Za najobičniji RIZ-ov televizor trebalo je izdvojiti pet mjesečnih plaća, Istra je tek te 1964. dobila hrvatski TV signal, a do tada su oni hrabriji hvatali susjedni talijanski. Za popularnog fiću - prvi domaći auto trebale su dvije godine rada, a Novu se godinu čekalo s dragim vođom i najvećim sinom, voljenim drugom Titom, na more se u odmarališta spuštalo nomadski u karavanama, Uljanik je izgradio brodove Dalmaciju i Istru kojima se plovilo po Sredozemlju, brodogradnja je cvala, Crkva je morala šutjeti sve dok ondašnji premijer Italije Aldo Moro nije stigao u Zagreb i rekao drugovima da mora na misu u katedralu pa mu je pljeskala i milicija iz ophodnje...

Ovaj almanah najvažnijih događanja u Hrvatskoj Hrvoja Juvančića, obogaćen i brojnim grafičkim kolor-materijalima iz tog razdoblja: razglednicama gradova, reklamama, markama, stripovima, pločama i estradom mogao bi više učiniti na izlasku iz nove hrvatske krize no što su nas uvijek isti političari sposobni u nju još dublje gurnuti. U svakom slučaju će ga bez sumnje slijediti mnoge kolege iz nekadašnjeg zajedničkog JRT programa. Dobar odabir za HRT, izvrsna Juvančićeva ideja malo potpomognuta i iz nostalgične Pule. (Mate ĆURIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter