Puljani projektirali sakralni i društveni centar

Simulacija crkve na Gornjoj Vežici u Rijeci
Simulacija crkve na Gornjoj Vežici u Rijeci

Tim arhitekata iz Urbisa 72 koji sačinjavaju Dino Krizmanić, Saša Putinja i Leonid Zuban osvojio je prvu nagradu na natječaju za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja sakralnog i društvenog kulturnog centra na Gornjoj Vežici u Rijeci. Natječaj na koji se javilo čak 28 arhitektonskih timova objavili su Grad Rijeka i Riječka nadbiskupija u organizaciji i provedbi Društva arhitekata Rijeka.

- Ono što nas kod te nagrade najviše veseli jest da se ne radi o anketnom natječaju, već o projektu koji će se realizirati. Rijeka, za razliku od Pule i drugih gradova u Hrvatskoj, puno radi na realizaciji važnih javnih arhitektonskih projekata. Na natječaj se javilo puno timova iz svih dijelova Hrvatske, a provodio se u dva kruga. U prvom su odabrana tri rada koja su poslana na doradu, a u drugom su krugu odabrali naš rad. Mislim da je važno spomenuti da su pulski arhitekti uspjeli pokazati da je njihov rad relevantan i na nacionalnoj razini. Tu ne govorim samo o nama i o radu Pulske grupe koja je uspješno predstavljala Hrvatsku na Bijenalu arhitekture u Veneciji, kazao je Zuban

On, Krizmanić i Putinja naglašavaju da je ocjenjivački sud koji je odlučivao o nagradama satkan od kompetentnih ljudi iz struke kao što su Olga Magaš, Eligio Legović, Krešimir Rogina i Silvije Novak, a bio je prisutan i predstavnik crkve, vlč. Piotr Modrzejewski. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter