Puljani predvođeni kapetanom Draženom Horvatom odlaze u Kostariku

(D. MEMEDOVIĆ)
(D. MEMEDOVIĆ)

S osvojenih 880,5 bodova, pulska ekipa "Marko" s kapetanom Draženom Horvatom pobjednici su 3. izdanja međunarodnog natjecanja Offshore World Challenge - Poreč 2017, čime su se kvalificirali i na Svjetsko prvenstvo u Queposu u Kostarici. Drugo mjesto s osvojenih 846 bodova pripalo je također domaćem timu "Terapija" s kapetanom Vladimirom Božcem, dok je treće mjesto s osvojenih 798,75 bodova zasluženo pripalo talijanskoj ekipi "Fiuri" kapetana Fabrizia Mantovana. Svečanoj dodjeli nagrada u hotelu "Palazzo" slavodobitnicima su nagrade uz čestitke uručili istarski župan Valter Flego te gradonačelnici Pule i Poreča, Boris Miletić i Loris Peršurić.

Dvosatna borba s tunom

Tko će biti pobjednik ovogodišnjeg 3. zdanja u Big Game fishingu koje se od 14. do 16. rujna održavalo u teškim vremenskim prilikama, bilo je neizvjesno do same završnice, posljednjeg dana natjecanja u subotu, jer bodovne razlike vodećih ekipa bile su neznatne i bila je dovoljna samo jedna ulovljena riba da se sve preokrene u korist nekih i štetu drugih. U borbi dugoj gotovo dva sata najtežu tunu tada izvučenu na brod, tešku 96,7 kilograma, ulovila je ekipa "Terapija". Družina "Frenzy BGFZ Mass" i kapetan Andrej Brodnik izvukli su onu tešku 63,2 kilograma, a "Taboo Team" i kapetan Valentino Vujasin ulovili su manju, od "svega" 46,1 kilograma. No, i to je bilo dovoljno da se sve preokrene na bodovnoj ljestvici, pa su se tako mnogi unaprijed veselili sve dok nisu javno objavljeni službeni rezultati.

Osim spomenutih najboljih, nagrađeno je još desetoro najbolje rangiranih, a uz to podijeljene su i izvanredne nagrade. Ona za Fair play pripala je talijanskoj ekipi "Bracco Tuna", a nagradu im je uručio pulski gradonačelnik Miletić. Ekipa "Fish 42" zaslužila je nagradu za najveću ribu, ulovivši prvog ribolovnog dana tunu tešku 120,90 kilograma, a kapetanu Fabriziju Rossu nagradu je predao organizator natjecanja i predsjednik ŠRK Big Game 4 Tuna Franko Čerin. Porečki gradonačelnik Peršurić obradovao je najmlađu ekipu natjecanja "Citta' Di Trieste - Grma Funtana" na čelu s kapetanom Darijom Terzijem uručivši im prigodne darove, a veselica se potom nastavila do jutarnjih sati uz muziku, druženje i ples.

Na trećem izdanju big game natjecanja Offshore World Challenge - Poreč 2017 sudjelovalo je 300 članova posada iz Hrvatske, Italije, Slovenije, Njemačke, Austrije, udaljene Norveške i Rusije te drugih europskih zemalja, a svoje snage odmjerili su udruženi u 67 natjecateljskih ekipa na isto toliko brodova. Ova velika sportska manifestacija organizirana od strane Športsko ribolovnoga kluba Big Game 4tuna te uz potporu turističke tvrtke Valamar Riviera, Hrvatske turističke zajednice, Grada Poreča i gradskog TZ-a, Lučke uprave i brojnih drugih sponzora, u grad je dovela najbolje svjetske ribolovce, a start i cilj natjecanja bio je na porečkoj rivi.

Ulovljeno 40, na kopno izvučeno 19 riba

Osim natjecanja, mnogobrojni koji su se tih dana zatekli u blizini rive, u večernjim su satima mogli prisustvovati i javnom vaganju ulovljene ribe. U tri natjecateljska dana ulovljeno je ukupno 40 tuna, a od toga broja iz mora je na kopno izvučeno njih 19, dok su otale bez ozljeda, prema principu catch & release, puštene u more. Vađenje tune regulirano je kvotom Ministarstva poljoprivrede koja je za ovo natjecanje iznosila čak dvije tone i 754 kilograma. Dodajemo da je ovogodišnje natjecanje obilježeno izuzetno lošim vremenskim uvjetima na otvorenom moru, visokim valovima i jakim vjetrovima, što, međutim, nije demotiviralo brojne natjecatelje u svakodnevnoj borbi s velikom ribom. (Napisao i snimio: Ivan GRGAT)


Podijeli: Facebook Twiter