Puljani prednjace po neplacanju struje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pulska Elektroistra nekada je bila u samom vrhu po uspješnosti naplate elektricne energije. No, sada je ta pozicija ozbiljno narušena, a uspješnost naplate pala je na samo dno unutar sustava Hrvatske elektroprivrede. Direktor Elektroistre Davor Miškovic stoga najavljuje pojacane kontrole, ali i naplate od dužnika. Naglašava da u gospodarskom sektoru Istre nema niti jednog velikog dužnika i da je stanje u istarskom gospodarstvu, s obzirom na recesiju i sveukupno stanje u državi, relativno dobro. Problem su kucanstva, pogotovo pulska.

- U gospodarstvu kao posebnu problematiku treba izdvojiti turisticki sektor i sve što se tice turizma, a pritom mislim na pizzerije, kafice, hotele, kampove, kaže direktor Miškovic.

Maurizio Biasiol, rukovoditelj Službe za opskrbu, pojašnjava da su to firme koje ljeti imaju veliki promet, ali i troškove. No, radije novac troše na nabavku sirovina ili drugog materijala i opreme, a struju zapostavljaju.

- Ukratko, mislim da se igraju s nama i da si uzimaju mjesec dana kredita, ali na kraju uvijek plate i mi se za te privremene dugove ne bojimo. Naravno, racunaju na našu suradnju i na cinjenicu da ih necemo iskljuciti usred sezone, pojašnjava Biasiol te dodaje da to više nece biti slucaj. Kaže da je to izraženije kod sezonskih objekata, koji rade od travnja do rujna, pa ako ostanu dužnici, ne smeta im niti iskljucenje sve do iduce turisticke sezone.

Govoreci o naplati dugova u kucanstvu, direktor Miškovic naglašava da imaju "solidnu Istru i lošu Pulu". Od 145 tisuca potrošaca u Istri, na Puljštini je trecina, a medu njima je trenutno 600 iskljucenih objekata. Doduše nisu svi iskljuceni zbog neplacanja, jer dio otpada na one koji su samovoljno predali zahtjeve za iskljucenje zbog nekorištenja objekata.

Rukovoditeljica Službe za pravno-kadrovske i opce poslove Sabina Ambruš istice da je problem Pule što je u gradu vrlo "neuredno" korištenje stanova.

- Pritom mislim na nekontrolirana useljavanja, iseljavanja, korištenja stana sa stanarskim pravom ili bez, razna podstanarstva s ugovorom ili bez, provaljene stanove gdje obitelji ulaze, naprave dug pa izlaze, dolaze druge itd. Primjer je to i s vojnim stanovima koji se koriste vec 15, 20 godina bez ikakvih prijava ili promjena stanara, a struja se koristi i dugovi gomilaju. Dakle, kaoticna situacija, a mi dug vodimo na zadnjeg prijavljenog stanara koji nerijetko ili odavno više nije u tom stanu ili je cak i pokojni, istice Ambruš.

Dodaje da je nerijetko problem kod naplate i nedostupno mjerno mjesto. Najcešce su to slucajevi u starom dijelu grada Pule gdje su brojila u stanovima, a djelatnici Elektroistre nemaju ovlaštenje ulaziti u stanove ukoliko im to stanari ne dozvole. Postoje u gradu, pojašnjava nadalje, takva mjesta gdje mreža ne dozvoljava iskapcanje, jer bi iskljucivanjem glavnog osiguraca iskopcali i dužne i nedužne.

Celnici Elektroistre naglašavaju da je elektricna energija roba, koja se od ostalih razlikuje tek po tome što se ne može skladištiti. No, kao i svaku drugu robu mora se platiti. To što se može trošiti unaprijed, a ponekad samo placanje i odgoditi, potrošace može samo odvesti u nepriliku jer se dugovi neminovno gomilaju i morat ce ih prije ili poslije platiti. U Elektroistri isticu da je posebno neugodno, ali i opasno kada se potrošaci sami ukljucuju, a svaku takvu (susjedovu) aktivnost bilo bi poželjno prijaviti njihovim djelatnicima.


Podijeli: Facebook Twiter