Puljani posjetili povrtnjake koji "hrane" grad

Marko Cindrić, redatelj Kristijan Milić te Alen Liverić i Slaven Knezović (N. LAZAREVIĆ)
Marko Cindrić, redatelj Kristijan Milić te Alen Liverić i Slaven Knezović (N. LAZAREVIĆ)

Prava je šteta što se više Puljana nije pridružilo organiziranom posjetu obiteljskim-poljoprivrednim gospodarstvima u okolici Pule, a koji svoje voće i povrće prodaju na pulskoj tržnici. Naime, u organizaciji pulske Tržnice 30-ak Puljana posjetlilo je u petak navečer autobusum Pulaprometa dva OPG-a u Pomeru - OPG Zohil i OPG Suzana Grbac.

- Želio sam Puljanima pružiti priliku da vide gdje se i kako proizvodi voće i povrće koje se svakodnevno prodaje na pulskoj tržnici, pojasnio je svrhu izleta direktor pulske Tržnice Renato Perc, dodajući kako je izlet bio namijenjen i onim skepticima koji naprečac zaključuju da je voće i povrće na tržnici kupljeno "na akciji" u nekom od velikih trgovačkih centara.

Kako se moglo vidjeti Emilijano Zohil, zajedno s bratom, proizvodnjom se bavi već dugi niz godina, a trenutno na 20 hektara zemljišta proizvodi u najvećoj mjeri krumpir, a u plastenicima, zavisno od sezone, rajčice, krastavce, mahune... Suzana Grbac pak na pet hektara proizvodi povrće - od brokule, krumpira, biža, sve do popularne aronije, dok na tri hektara proizvodi industrijsku rajčicu za Podravku.

Inače, izlet je organiziran u sklopu programa povodom certificiranja seljačkih tržnica, odnosno nagrađivanja proizvođača certifikatom "Proizvodi hrvatskog seljaka", a koji će im se uz prigodan program održati u subotu ujutro na pulskoj tržnici. Podsjetimo, dodjelu certifikata za 23 proizvođača koji voće i povrće prodaju na pulskoj tržnici začinit će grupa "In vino veritas" te Budimir Žižović koji je u "velikoj pulskoj padeli" pripremiti istarsku proljetnu padelu s prvim domaćim bižima, mladim krumpriima i istarskom kobasicom. Program započinje već od 10 sati, jelo je gotovo oko 11, a dodjela certifikata je zakazana za 12.30 sati. (L. S., snimio: D. ŠTIFANIĆ)



Podijeli: Facebook Twiter