Puljani pohrlili na prvu eko-tržnicu u Šijani

Poklonici zdrave hrane okupirali prvu pulsku eko-tržnicu (M. ANGELINI)
Poklonici zdrave hrane okupirali prvu pulsku eko-tržnicu (M. ANGELINI)

Brojni su Puljani pristigli danas na otvorenje prve eko-tržnice u Šijani, na Trgu 1. istarske brigade. Tržnica je otvorena glazbenim i zabavnim programom i performansom Darka Pekice koji je pomuzao svoju kravu Krnju i pred brojnim okupljenim zaljubljenicima u zdravu hranu pokazao kako napraviti svježi sir.

Kolika je bila pomama za zdravom hranom dovoljno govori da je već sat vremena nakon otvorenja nestalo skute, pomidora, jabuka… Kupci su, kako su nam rekli, ovom idejom naprosto oduševljeni. A ako zaživi, na ovoj će se tržnici, svakog utorka od 19 do 21 sat ljeti, odnosno od 17 do 20 sati zimi, prodavati isključivo proizvodi uzgojeni na ekološki prihvatljiv način.

Tržnicu je službeno otvorio Nenad Kuftić iz Udruge Istarski eko proizvod, zahvalivši se svim volonterima koji su pomagali u njenoj organizaciji, a posebno članovima Udruge solidarne razmjene, članovima Planinarskog društva Glasa Istre, Gradu Puli na prostoru, Gradu Vodnjanu na stolovima, poduzeću Tržnica na štandovima te ostalima.

- Drago mi je što se sve više ljudi okreće zdravom načinu života. Ideje je ove tržnice da se ljudi zdravo i sezonski hrane te da podržimo male lokalne proizvođače eko-hrane, rekao je Kuftić na otvorenju.

Svoje su proizvode na prvoj eko-tržnici izložili Obrt Felice - Peko mlijeko koji je kupcima nudio svježe mlijeko, OPG Stipančić i Lavanda Bel,  A&Ž iz Buzeta ponudio je svoj ekološki med i medne proizvode, OPG Krušvar žitarice i brašno, OPG Komparić džemove. OPG-i Turnšek, Siljan i Kuftić prodavali su ekološko povrće, a OPG Komić proizvode od samoniklog bilja. Gost tržnice bilo je Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Mihaljević iz Dalja s ekološkim jabukama, šljivama i sokovima oko čijeg se štanda za jabuke čekalo u dugačkim redovima.

Nova tržnica rezultat je zajedničkog projekta Udruge ekoloških proizvođača IEP (Istarski eko proizvod) i potrošača ekološke hrane koji su organizirani u grupe solidarne razmjene. Cilj je, kako je rečeno, "preskočiti" zakupce te zdravu hranu dovesti s polja direktno u tanjure. (B. PETROVIĆ; snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter