Puljani otkrivaju - Pulu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Osjecamo se kao turisti u vlastitom gradu jer nikad dosad nismo bili na Muzilu, komentirali su nam prve dojmove nakon posjeta vojarni Puljani Darko Vrbanac i Mirna Miler. Dodali su da je možda i dobro, s jedne strane, što je vojska ovdje bila dugi niz godina jer je uspjela ocuvati prirodu.

Razmišljajuci o buducoj namjeni tog zatvorenog poluotoka naši su nam sugovornici rekli da bi željeli da Muzil bude otvoren za javnost, ali pod necijom nadležnošcu da ga se ne bi uništavalo i pokradalo. Zakljucili su da nikako ne bi željeli da to podrucje ostane zatvoreno za javnost, da li pod patronatom vojske ili kao nekakvo elitno turisticko naselje s golf igralištem.



Dakle, više od 200 Puljana i njihovih gostiju svih dobi iskoristilo je suncanu subotu za obilazak Muzila. Dva sata su mnogima bilo sasvim dovoljna za razgledavanje tek par sadržaja koje su mogli vidjeti. Rijec je, prije svega, o utvrdama "Maria Luisa" i Muzil, koje zauzimaju tek mali dio površine vojne zone.

Kao i ranije, razgledavanje tih vojnih objekata organizirao je Grad Pula, ali pricu o otvaranju poluotoka koji je dva desetljeca zatvoren Puljanima pokrenula je Gradanska inicijativa za Muzil koja djeluje pod nazivom "Volim Pulu".

Vojarna Muzil je neperspektivna za Ministarstvo obrane i Oružane snage RH pa je Središnjem državnom uredu za upravljanje imovinom dostavljena dokumentacija radi dodjele vojarne novom vlasniku/korisniku, odnosno državno-županijskoj tvrtki Brijuni rivijera. Do donošenja te odluke Oružane snage cuvaju vojarnu s minimalnim snagama.


Podijeli: Facebook Twiter