Puljani ogorčeni devastacijom Titovog parka

(Arhiva)
(Arhiva)

"Dugo smo čekali na uređenje Titovog parka. Prije tri godine su postavljene biste, cijeli je park uređen, posađene su nove sadnice, a onda je sve prepušteno stihiji i polako propada. Tako je sada dio sadnica ili osušen ili izgažen, neke su i počupane. Iz tla je počupan i sustav navodnjavanja, neke su biste uneređene. Ma užas jedan! Zanima me i zašto nitko tamo ne pazi na pse. Ujutro oko šest i pol ili sedam sati ima desetak pasa koji sami šeću i naravno uneređuju taj prostor koji koriste i djeca", gotovo u dahu ispričao nam je jedan čitatelj (podaci poznati redakciji).
 
Osigurati zaštitara
 
Kako je nadalje istaknuo naš sugovornik, dio problema bio bi riješen kada bi se na ulazima u park postavile informativne ploče na kojima bi trebala pisati određena pravila ponašanja. Upravo takve table, tvrdi naš sugovornik, uvijek se nalaze u gradskim parkovima po gradovima širom Europe, ali i u 
brojnim hrvatskim gradovima pa ne vidi razlog zašto se ne bi postavile i u Titovom parku u Puli. Na tim bi pločama, ističe, moglo pisati da je zabranjeno šetati pse, da je zabranjeno unositi alkohol, brati sadnice i brojna druga upozorenja o poželjnom ili pak zabranjenom ponašanju. Tada bi se znalo koga i kada sankcionirati ne ponaša li se u skladu s upozorenjima.
 
"To je uvijek isti problem u našem gradu: nešto što se ne riješi u startu postaje sve veći i veći problem i onda kada se počne rješavati treba izdvojiti puno više novaca, pa se ja pitam zašto mora biti tako", ustvrdio je u konačnici naš sugovornik.
 
Obilaskom parka doista smo uočili određene devastacije, mahom kao rezultat večernjih i noćnih druženja mladih, pogotovo u noći s četvrtka na petak što je već postala svojevrsna tradicija. No, razmjeri devastacije nisu veliki: pokoja pokidana grana grma, pogažen dio cvjetnjaka, komadi staklene boce, išarane biste i žvakača prelijepljena preko nosa na bisti Nevena Kirca. Uvredljivo, ali ništa što dobar pometač ili čistač ne bi mogli donekle ukloniti ili ublažiti.
 
Video nadzor u funkciji
 
U razgovoru s roditeljima koji su na obližnjem igralištu promatrali svoju djecu u igri upitali smo jesu li svjesni devastacija i što ih najviše ljuti. "Razbijeno staklo i psečje kakice", odgovaraju nam uglas. Kažu nam da su svjesni da se mladi moraju negdje družiti, a u ovom gradu i nemaju baš puno izbora. Ali kad su već odabrali ovaj park kao mjesto večernjeg generacijskog druženja i sastajanja, što je, po njihovim riječima lijepo i posve normalno, tada bi im Grad, smatraju, trebao osigurati nekakvog zaštitara, čuvara ili osobu koja će ih nadzirati da ne devastiraju prostor. "Tako bi i njima bilo bolje, bili bi sigurniji, u slučaju problema, znali bi kome se obratiti, a za Grad bi troškovi naknadnog održavanja bili manji", kažu nam roditelji.
 
Psi su, dodaju, poseban problem koji nije svojstven samo Titovom parku. Ista se priča, ističu, ponavlja i na Monte Zaru, ali i u drugim dijelovima grada, gdjegod postoji kakva "pogodna" zelena površina. No, i opet ponavljaju, nisu problem psi nego vlasnici, ali i propisi koji nalažu da komunalni redar mora psa koji uneređuje javnu površinu zateći "in flagranti" i potom njegovog vlasnika, kojeg također mora uspjeti naći, kazniti primjerenom novčanom kaznom. A to u praksi ispada gotovo nemoguća misija!
 
Što o svemu kažu upitali smo i nadležne u Gradu Puli. U odgovoru kojeg su nam poslali kažu da su "devastacije u Titovom parku, koji je pod video nadzorom, nažalost rezultat neprimjerenog ponašanja pojedinaca koji se okupljaju u kasnim noćnim satima, posebice vikendom i netom prije vikenda".
 
"Grad Pula, odnosno Pula Herculanea koja ima parkove u svom redovnom održavanju, kontinuirano ulaže napore i redovno provodi sanaciju nastalog stanja. Vikendom je isključen sustava za navodnjavanje, a u ranim jutarnjim satima pokupi se velika količina razbacanog smeća. Sadni materijal je u više navrata dosađivan te se kontinuirano popravlja urbana oprema. Ovakvi postupci stvaraju dodatne troškove i nemale financijske izdatke koji se zasigurno mogu upotrijebiti u puno bolje svrhe i zato Grad Pula poduzima sve preventivne mjere kako do devastacija uopće ne bi ni došlo", ističu u svom odgovoru nadležni iz Grada Pule. (S. Z. T.)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 


Podijeli: Facebook Twiter