Puljani odvojili 30 tona otpada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pulska obitelj Bojanic s Nove Verude jedno je od tri domacinstva istoimenog Mjesnog odbora koje je selektiralo najviše otpada metodom od vrata do vrata u prvoj fazi, odnosno u pilot-projektu koji se provodi posljednjih 11 mjeseci, u koji je dosad ukljuceno više od 800 domacinstava. Direktor gradskog poduzeca Herculanea Igor Stari, rukovoditelj djelatnosti Cistoca Rudolf Grum i gradonacelnik Boris Miletic urucili su jucer obitelji Bojanic prigodni i korisni dar - stalak s raznobojnim vrecicama za prikupljanje otpada. Osim Bojanicevih iz Prilaza puljskih španjolskih boraca postignutim rezultatima, s više od 70 izdvojenih vrecica, izdvojile su se i obitelji Banko iz Rohreggerove te Duras iz Carlijeve ulice.

Projektom na Novoj Verudi dostignuta je stopa odvajanja komunalnog otpada 25 posto, a odazvalo mu se oko 70 posto domacinstava odvojivši preko 30 tona otpada, odnosno pet kamiona. Od ukupne kolicine komunalnog otpada, koji su domacinstva proizvela tijekom 11 mjeseci, odvojeno je oko 25 posto korisnih sirovina za daljnju uporabu i reciklažu. Najzastupljeniji su papir i karton s oko 22 tone, dok ostatak cine plastika, metal i staklo, a najbolja domacinstva odlagala su u prosjeku šest do osam vrecica mjesecno.

- Rezultati su više nego zadovoljavajuci, mislim da toga u Hrvatskoj nema, kazao je Stari dodavši da je kvaliteta sirovine visoka, što je bitno kada se bude prodavala, a ujedno znaci da su gradani naucili selektirati otpad. Stari napominje i da je Nova Veruda odabrana u pilot-projekt jer se i prije pokazala najuspješnijom u selektiranju.

Strateški cilj ovog gradskog poduzeca je razvoj sustava selektivnog prikupljanja primjenom metode od vrata do vrata i na druge dijelove grada s obiteljskim kucama. Takvih je domacinstava, prema procjenama, izmedu pet i šest tisuca. Nakon Nove Verude s projektom zapocinje i Mjesni odbor Veli Vrh.


Podijeli: Facebook Twiter