Puljani ne bi trebali umirati do 2012.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za desetak dana trebala bi stici potvrda glavnog projekta za proširenje pulskog groblja Monte Giro. Podsjetimo, lokacijska dozvola za idejni projekt Constructe d.o.o. izdana je pocetkom godine, a usporedo s njome dokumentacija je predana i ostalim institucijama od kojih je potrebno dobiti suglasnost za proširenje.

- Nakon potvrde glavnog projekta, koja bi trebala stici svakoga dana, ide se na raspisivanje natjecaja za izvodaca radova. Oni bi u posao trebali biti uvedeni nakon sezone, odnosno u rujnu, a radovi bi trebali biti završeni tijekom iduce godine, procjenjuje Darko Buršic, direktor Monte Gira.

Mada je lani receno da bi nova grobna mjesta korisnicima trebala biti ponudena iduce, Buršic je kao mogucnost naveo tek 2012. godinu.

Podsjetimo, u prvoj fazi proširenja, što je nasušna potreba ovoga grada buduci da grobnih mjesta vec dulje vrijeme uopce nema, trebalo bi se dobiti nešto više od 1.100 mjesta. Tocnije, groblje bi se proširilo u dva smjera na površini od gotovo pet i pol tisuca cetvornih metara cime bi se dobila 1.123 nova grobna mjesta.

Govoreci o investiciji koja košta oko 12 milijuna kuna, Buršic je rekao kako smatra da bi se cijeli projekt mogao financirati bez velikih izdataka iz gradskog proracuna i to ustupanjem grobnica gradanima, odnosno avansom koji bi oni platili za grobno mjesto.

Naveo je da trenutno ima oko 900 zahtjeva gradana, napominjuci ipak da ce prednost pri kupnji grobnice imati one obitelji koje vec cekaju grobno mjesto i imaju pokojnike u komunalnom, odnosno opcem dijelu groblja koje se prekopava, ili pak u "posudenim" objektima, a takvih je oko 300-tinjak. Tek ce se onda ostatak grobnica i niša ponuditi na tržištu.


Podijeli: Facebook Twiter