Puljani najcešce u ilegalnom ribolovu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istrani, a posebno Puljani, na samom su vrhu u Hrvatskoj po broju pocinjenih kaznenih djela protiv okoliša. Porazni podaci Ministarstva unutarnjih poslova i Policijske uprave istarske govore tomu u korist, iako bi oni mogli biti išcitani i tako da su gradani poluotoka i njegova najveceg grada najosvješteniji u državi pa prijavljuju svaku protuzakonitu radnju kojoj svjedoce…

Kako god bilo, oni su odgovorni za šesnaest posto svih kaznenih djela pocinjenih na štetu okoliša u Lijepoj našoj. Prošle godine je u Hrvatskoj pocinjeno 618 takvih djela, u Istri 101, i to ukupne materijalne štete od gotovo 60 tisuca kuna, a na podrucju Grada Pule i okolice 42.

Brojke su 2009. bile nešto bolje negoli godinu prije, a pohvalno je svakako to da policija uspješno pronalazi pocinitelje tih nedjela.

Puljani najcešce krše odredbe kaznenog zakona tako što odlaze u ribolov u vrijeme kada je on zabranjen ili na podrucje gdje nije dozvoljen, bez potrebnih dozvola ili pak love na nelegalan nacin, primjerice eksplozivom.

U dopisu nacelnika Policijske uprave istarske Lorisa Kozlevca navedeno je da su prošle godine zabilježena 23 kaznena djela protuzakonitog ribolova, a po brojnosti slijede kaznena djela protupravne gradnje, za što su gradani bili odgovorni u 14 slucajeva.

Zbog protuzakonitog lova policiji su prijavljena tri slucaja te svega jedan slucaj mucenja životinja, i to zlostavljanja ili izlaganja nepotrebnim mukama i boli, ili pak patnjama zbog vlastitog iživljavanja.

Takoder, policija je zabilježila samo jedan slucaj pustošenja šuma - odnosno nedozvoljene sjece ili krcenja, podbjeljivanja ili pak pustošenja.


Podijeli: Facebook Twiter