Puljani marljivo obilazili štandove

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Brojni nezaposleni, iz Pule, ali i cijele Istre pohodili su cetvrti po redu Sajam poslova u Istri kojeg je u Domu hrvatskih branitelja organizirala pulska Podrucna služba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Sa životopisima u ruci, tražeci posao, nezaposleni su cijeloga dana marljivo obilazili štandove velikih istarskih poduzeca poput Maistre, Brionke, Puljanke, Arenaturista, Briona, Uljanika…

Osim poslova u sezoni, koje su nezaposlenima nudile velike turisticke tvrtke, potencijalno zaposlenje nezaposlenima su nudili i manji istarski obrtnici - pcelarski, keramicarski, obrti za proizvodnju vina, suvenira ili onih koji nude usluge cišcenja. Svoju opciju kako osigurati buducnost nudio je i MORH koji je mladima predlagao da postanu kadeti oružanih snaga i tako dobiju besplatne knjige i prehranu, siguran smještaj, džeparac i na kraju - sigurno zaposlenje. Inace, osim brojnih poslodavaca svoje su štandove i videoprezentacije imale i srednje škole te pucka ucilišta.



Sajam je inace službeno otvorio procelnik pulskoga Zavoda Marko Maršic rijecima kako je njegov glavni cilj zbližiti poslodavce koji traže radnu snagu i nezaposlene. Uz rijeci da je situacija u Istarskoj županiji, što se nezaposlenosti tice, gora nego lanjskih godina naveo je da ce sezona pred nama sigurno dati veliki zamah zapošljavanju. No, cilj Zavoda, naglasio je, jest zaposliti što više ljudi i nakon što sezona prode.

Mario Paliska, predsjednik Obrtnicke komore Istarske županije, na otvaranju je izrazio cvrstu potporu Zavodu i njihovim naporima da utjecu na smanjenje nezaposlenosti koja je jedan od gorucih problema u županiji. Uz rijeci da bi valjalo proraditi i na usmjeravanju školskog sustava na potrebe tržišta rada naveo je da ce Obrtnicka komora u narednim tjednima nastojati približiti obrte završnim razrednima osnovnih škola.

Sajam je kao odlicnu stvar pozdravila i predsjednica županijske Gospodarske komore Jasna Jaklin Majetic dodavši da Komora ima preko osam tisuca gospodarskih subjekata koji zapošljavaju više od 65 tisuca zaposlenika.

U sklopu Sajma, pod vodstvom zaposlenika Zavoda, savjetnika za profesionalno usmjeravanje, mogao se isprobati i racunalni program profesionalnog usmjeravanja pod nazivom "Moj izbor". Program je namijenjen svima koji razmišljaju o odabiru zanimanja i daljnjeg obrazovanja, dakle ucenicima osnovnih i srednjih škola, studentima, nezaposlenima ali i zaposlenima koji razmišljaju o promjeni zanimanja.



Program nudi interaktivni upitnik sa 116 pitanja vezanih za interese te na temelju odgovora korisnika daje prijedlog liste zanimanja koja su u skladu s iskazanim interesima. Može ga se koristiti u svim podrucnim službama Zavoda za zapošljavanje i u preko 80 institucija iz podrucja obrazovanja i zapošljavanje te je u potpunosti besplatan.

U sklopu Sajma organizirane su bile i dvije radionice o zapošljavanju nezaposlenih i maturanata u sezoni dok je ovogodišnji okrugli stol Sajma bio posvecen potporama pri zapošljavanju. To je odluceno, kako je naglasio Maršic, iz razloga što mnogi poslodavci i dalje ne znaju koje sve mjere za poticanje zapošljavanja nudi Zavod.

Mjere iz Nacionalnog plana za poticanje zapošljavanja za 2011. i 2012. godinu poslodavcima je predstavila Tanja Lorencin Matic, rukovoditeljica Odjela posredovanja i pripreme za zapošljavanje pulskog Zavoda. Detaljno obrazloživši mjere aktivne politike koje Zavod nudi (potpore za zapošljavanje, usavršavanje, ocuvanje radnih mjesta, javne radove) navela je da je prve mjere Zavod poceo nuditi još prije 18 godina i to za zapošljavanje pripravnika.


Podijeli: Facebook Twiter