Puljani kroz teleskop promatrali djelomičnu pomrčinu

(D.ŠTIFANIĆ)
(D.ŠTIFANIĆ)

Povremeni oblaci nisu jutros u Puli pokvarili dvoipolsatno jutarnje promatranje djelomične pomrčine Sunca, a posve se razvedrilo upravo za maksimalne, 60-postotne pokrivenosti sunčevog diska koja se na pulskom nebu zbila u 10.38 sati, kada se kroz teleskopske okulare na zvjezdarnici na Monte Zaru, ali i posebne filtere te stakla za varenje mogao jasno vidjeti sunčev srp.

Tada je bilo i najviše znatiželjnika pored organiziranih posjeta pulskih dječjih vrtića te učenika srednje Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna, a sve se višekratno upozoravalo da nikako ne gledaju prostim očima ni kroz sunčane naočale. One koje je posebno dojmio ovaj astronomski fenomen znao se oteti komentar: "predivno".

Na nezasjenjenom dijelu Sunca prvih se sat vremena kroz teleskop mogla uočiti i jedna točka, preciznije sunčeva pjega koja čini  'hladniji' dio Sunca s 'tek' 1.500 Celzijevih stupnjeva, dok je u ostatku sunčeve površine tri puta veća temperatura.

Luciano Gržinić, predsjednik Astronomskog društva "Istra" pojašnjavao je prisutnima ovaj nebeski fenomen koji nastaje kada je Mjesec u fazi mlađaka i kada na svom putu oko Zemlje sječe ravninu po kojoj se Zemlja giba oko Sunca te točno između Zemlje i Sunca zasjeni Zemlju, odnosno pomrači Sunce.

Godišnje se dogode minimalno dvije, a maksimalno pet djelomičnih pomrčina Sunca. Ove će se godine dogoditi još jedanput, u rujnu, ali bit će vidljiva samo na Antarktici. Posljednji se put ovaj fenomen zbio u siječnju 2011. godine, kada je iz naših krajeva bilo moguće vidjeti 75-postotnu pomrčinu Sunca.

Članovi astronomskog društva animirali su djecu i pretvarali pojedine mališane u planete Sunčevog sistema. Kružili su oko Iana Halilovića iz pulskog vrtića Latice, kojem su za ovu priliku dodijelili ulogu Sunca. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter