Puljani kazne za parkiranje trebaju placati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako odluka Ustavnog suda o neustavnosti naplate novcane kazne za neplaceno parkiranje pocinje vrijediti od 31. prosinca 2009. godine, te se dvojako tumaci, gradani su i dalje dužni placati kazne sve dok Grad Pula ne usvoji novi, izmijenjeni pravilnik o naplati parkiranja. Po Zakonu o obveznim odnosima, za nepodmirenu novcanu obvezu, odnosno neplacanje parkinga, ne može se izreci ugovorna kazna, kao što je to propisao velik broj jedinica lokalne samouprave, medutim, takva odluka pocinje vrijediti tek posljednjim danom godine.

Doduše, koliko je komplicirana ova problematika pokazuje se i iz jucerašnjih istupa sudaca Ustavnog suda. Ujutro je tako sudac Marko Babic izjavio da gradani nisu dužni placati kazne, da bi potom uslijedila isprika predsjednice Ustavnog suda Jasna Omejec.

- Svi pravilnici gradova i opcina o naplati parkiranja koje je Ustavni sud ocijenio neustavnim prestaju važiti tek 31. prosinca 2009. Do tog su datuma oni na snazi i obvezuju sve na koje se primjenjuju, priopcila je predsjednica Ustavnog suda. - Izjava suca izvjestitelja bila je vezana uz pojedinacne sudske postupke pred redovnim sudovima, a ne uz odluku Ustavnog suda, te stoga Ustavni sud upucuje ispriku gradanima ako je izjava pogrešno shvacena, navodi se u priopcenju Omejec.

Pokazuje se tocnom odluka parkirnih poduzeca da zadrže postojeci režim naplate kazni do propisanog roka. Sukladno ovakvom obrazloženju predsjednice Ustavnog suda Puljani i dalje trebaju placati uplatnice zataknute za brisace.

Inace, osjecki Pravni fakultet izradio je Hrvatskoj parking udruzi novi prijedlog pravilnika, koji je prvi u Hrvatskoj prezentirao Rovinj uskladivši pravno "formulacije", cime ce jedinice lokalne samouprave i dalje biti u mogucnosti kažnjavati vlasnike vozila koji ne placaju parking. Prema rijecima direktora Pula parkinga Branislava Bojanica, i Pula ce vjerojatno biti na tragu tog rješenja, no o tome odlucuje gradska uprava.

Grad Pula, za sada, još uvijek nije predstavio novi prijedlog pravilnika. Na naš upit gradska uprava odgovara da intenzivno rade na predmetu i razmatraju postojecu zakonsku regulativu, kao i navedeni pravilnik Hrvatske parking udruge. Odluka koja ce regulirati tu tematiku, istice se u odgovoru Grada, donijet ce se u vremenu predvidenom za prilagodbu.


Podijeli: Facebook Twiter