Puljani još nezainteresirani za prirodni plin

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"U posljednjih tjedan-dva uplinjeni su dijelovi Karlovacke i Nobileove ulice, a pri kraju je dio Vukovarske do križanja s Ulicom Rižanske skupštine. Odmah smo krenuli s asfaltiranjem tih dijelova ulica s obzirom na to da je pocela školska godina.

U tijeku je i plinofikacija preostalog dijela Vukovarske te Ulice Rižanske skupštine, a poceli smo i radove u Zadarskoj ulici od križanja sa Stankovicevom prema Šišanskom naselju, tako da sve ide prema planu", kaže Ernest Loncar, voditelj plinofikacije Šišanskog naselja i Verude.

Plinofikacija Santorijeve ulice

No, najveci projekt u tom dijelu grada bit ce plinofikacija Santorijeve ulice, od obilaznice prema Opcoj bolnici, gdje ce se polagati dva cjevovoda, odnosno nadodati srednjotlacni s vjerojatnom mjerno-regulacijskom stanicom, da bi se bolje regulirao pritisak novog energenta. Pocetak ovog projekta ovisit ce i o namjerama gradske uprave da rekonstruira Zagrebacku ulicu.

Na drugom kraju grada, Verudi, nastavlja se zaokruživanje prstena plinovodne mreže duge devet kilometara. Od križanja Ulice Veruda (južni bulevar) s Krležinom, gdje je plinofikacija stala uoci ljeta, nastavit ce se prema Stoji, odnosno Ulici Ljudevita Posavskog, gdje ce se zajedno s Jeretovom zatvoriti glavni prsten novog cjevovoda.

U meduvremenu su plinoficirane Kohova i Negrijeva te ulice grada Graza i Velog Jože, odnosno oko stadiona na Verudi, a u tijeku su radovi u Paladinovoj i Galiotskoj te oko Doma sportova Mate Parlov, dok su ovog tjedna poceli u Viškoj ulici.

Radovi na južnom bulevaru pocinju buduci da da je istekla zabrana izvodenja gradevinskih radova na važnijim pulskim prometnicama. Za sada je neizvjestan pocetak radova u najprometnijoj prometnici Verude, Tomasinijevoj ulici, u kojoj je dijelom postavljena nova plinovodna mreža prilikom prošlogodišnje rekonstrukcije asfaltnog sloja.

- U dijelu Tomasinijeve vec je postavljena nova mreža kroz koju smo do korisnika pustili gradski plin. Prilikom radova bit ce vjerojatno potrebno iskljuciti plin na više dana da bismo spojili na mrežu velik broj korisnika pa je izgledno da cemo to uciniti nakon zime, kada završi sezona grijanja.

Intencija nam je korisnike što krace ostaviti bez plina, a slicna je situacija i u Budicinovoj i dijelu Rizzijeve ulice, najavljuje Loncar, ostavljajuci ipak otvorenom mogucnost da se radovi obave i prije zimskog razdoblja bude li moguce.

Sporo prespajanje na prirodni plin?

Tijekom ljeta u našu su redakciju stigli upiti stanara nebodera u Krležinoj ulici koje zanima kada ce biti spojeni na prirodni plin s obzirom na to da je do njihovih zgrada stigao prije ljeta. Medutim, iz Plinare isticu da oni nisu krivci za "kašnjenje".

- Kompletne nebodere i sve zgrade u Krležinoj ulici plinoficirali smo prije ljeta, kao i gornji dio Zoraniceve. Svi upravitelji zgrada su o tome obaviješteni, oni znaju da trebaju prikupiti kompletnu dokumentaciju, potvrde o ispravnosti instalacija i dimovoda da bi se pripremili za spajanje na prirodni plin.

Taj dio posla u projektu trebaju odraditi upravitelji zgrada. Možemo samo reci da mi zahtjev za spajanjem vec puna dva ljetna mjeseca nismo dobili ni od jednog upravitelja zgrade. Užurbano smo radili prije ljeta da bismo ostavili dovoljno vremena da se pojedine zgrade pripreme uoci sezone grijanja.

Osim nebodera u Krležinoj, ista je situacija i u "trojkama" na Vidikovcu. Upravitelji zgrada se trebaju aktivirati jer cini se da se pokrenu tek kada mi odredimo datum kada cemo prestati isporucivati gradski plin, zakljucuje Loncar.

S druge strane Drago Glumac, direktor Castruma, jednog od nekoliko upravitelja zgrada u Puli, istice da na Vidikovcu i Verudi ovo gradsko trgovacko društvo i nema previše zgrada na upravljanju u tim dijelovima grada.

- Vecinom upravljamo zgradama u starogradskoj jezgri, odnosno svim ostalim starijim zgradama u gradu. Mogu samo reci da mi na projektu plinofikacije zgrada aktivno radimo. Upravo smo prije neki dan okoncali taj projekt u "roza" zgradi u Valturskoj ulici, a u tijeku je i završetak projekta u jednoj od zgrada u Koparskoj gdje cekamo odobrenje za instalacije, rekao je Glumac.

Iz Plinare se, pak, istice da je iz dosadašnjeg iskustva evidentno da se u projekt manje ukljucuju oni koji su do sada plin koristili samo za kuhanje, dok oni koji ga koriste uz kuhanje i za toplu vodu, ili pak grijanje, spremno prihvacaju novi energent koji donosi (prilikom grijanja) uštedu od 40-ak posto.

Na "zavrzlame" oko prespajanja na prirodni plin porucuju da gradani trebaju biti svjesni da se ruzinave i propusne instalacije, što je najcešci problem stanova, trebaju promijeniti jer osim što su se, kako kažu, postrožili propisi, sigurnost ljudi na prvom je mjestu. Otud i insistiranje na ispravnim dimovodima za koje statisticki pokazatelji potvrduju da su u 90 posto slucaja u Hrvatskoj uzrok trovanja. (Napisao Goran ROJNIC)


Upitna rekonstrukcija Zagrebacke ulice

Pocetak plinofikacije Santorijeve ulice, od obilaznice prema bolnici, moglo bi sacekati ako Grad Pula krene u dokumentacijski pripremljen projekt rekonstrukcije dijela Zagrebacke ulice. Od križanja sa Stankovicevom do križanja s Ulicom Rižanske bune, što je prva faza rekonstrukcije Zagrebacke koja je ocijenjena kao najderutnija, izgradio bi se mješoviti sustav odvodnje i zamijenile sve komunalne instalacije, ukljucujuci i novi cjevovod plina.

No, ovaj projekt ovisit ce o analizi i raspoloživosti proracunskih sredstava, koja je u tijeku u gradskim upravnim odjelima uoci rebalansa proracuna. Ne krene li se u rekonstrukciju, Plinara ce svoje resurse koristiti za plinofikaciju Santorijeve ulice.


Podijeli: Facebook Twiter