Puljani jedrilicom na put oko svijeta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kada 22. srpnja na pulskoj Bunarini odvjetnik Robert Išic i strojarski tehnicar Nevenko Babin podignu jedra na svojoj 10-metarskoj jedrilici "Zuri" i isplove prema svom prvom odredištu, Unijama, bit ce to samo pocetak putovanja dužeg od 700 dana koje ova dvojica Puležana sanjaju godinama, a pripremaju se vec duže od godinu i pol.

S ukupno više od 50 godina jedrilicarskog i više od sto životnoga staža, ova dva "djecaka" odlucila su prestati samo sanjati, probuditi se... i ostvariti svoj san - oploviti svijet jedreci najdužom, ekvatorskom rutom!

- Ideja i cilj koji želimo ostvariti san je zacijelo svih nauticara, posebno jedrilicara, na svijetu, kaže nam Išic.

- Mi smo, eto, imali taj zajednicki san, ideju i želju, dugo se poznajemo, vršnjaci smo i po godinama i po jedrilicarskom stažu, a stekli su se i poklopili i ostali uvjeti, djeca su odrasla, zdravlje nas dobro služi, Nevenko je u mirovini, ja sam odvjetnicki ured prebacio na kolegu, a svoj status stavio u mirovanje, obitelji su suglasne s našom odlukom, prijatelji i kolege nas podržavaju, a proteklih godinu i pol, od donošenja odluke do danas, iskoristili smo i za temeljite pripreme. Kompletna oprema je obnovljena i nova nabavljena, navigaciju i meteorološke situacije na putu znamo napamet, cijepljenja, vize, dozvole obavili smo i sredili, još nekoliko sitnica i - možemo krenuti, kaže Išic.





Babin je s morem povezan od rodenja, prvi susret s valovima imao je još kao dijete na svom Žirju dok je ocu pravio društvo na maloj batani, za koju kaže da je "prehranjivala" njihovu malu otocku obitelj. Posao i struka doveli su ga u Pulu i Uljanik, a prije tridesetak godina tast i supruga navukli su ga i na jedrenje.

- U meduvremenu je dvoje djece odraslo, darovali su mi i dvoje unucadi, tako da me ima tko cekati dok se ne vratim, kaže Babin.

Obojica se slažu da im je Joža Horvat i njegova "Besa" bila jedna od glavnih inspiracija.

- U proteklih više od 20 godina prošao sam na raznim krstašima i jedrilicama cijeli Jadran, sve do Krfa. Ipak, ovo što nas ocekuje ne može se ni s cim dosad doživljenim usporediti. Ne želimo postici nikakav rekord u brzini, nismo na regati, tako da smo i put planirali s mnogo zadržavanja i pauza. Izabrali smo rutu koja je izvan ciklona, svaka dionica je pomno planirana, tako da cemo cekati povoljne vjetrove i meteorološke uvjete za plovidbu.

U cekanju i pripremama za duže etape provest cemo mjesec i pol na Karibima, dva i pol mjeseca u Polineziji, oko Cape Towna cemo ostati mjesec dana, a na Capo Verdeu oko dva mjeseca. Najduže etape od po 40-50 dana plovidbe bez pristajanja na kopno cekaju nas prilikom prelaska Tihog i Indijskog oceana, dok smo Atlantski planirali prejedriti za 22-25 dana. Izracunali smo da cemo u sljedece dvije godine pola vremena provesti jedreci, a pola cekajuci povoljno vrijeme, kaže Išic. (Napisao i snimio Neven LAZAREVIC)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter