Puljani isprobavali neobična jela sa svih strana svijeta

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Danas je na pulskoj tržnici, točnije Narodnom trgu, započeo dvodnevni Pula food festival powered by Billa u organizaciji Street Food Festival koji je bio odgođen prošlog tjedna, a ovaj ga je vrijeme itekako poslužilo. Kako saznajemo od organizatorice Lane Klingor Mihić, inače javnosti poznatoj i po pobjedi u drugoj sezoni Celebrity MasterChefa, renomirani kuhari pripremat će dva dana, od 10 do 22 sata, brojna jela sa svih strana svijeta, a porcije će se nuditi po pristupačnih 30 kuna.

- Željeli smo da Street Food bude drugačiji i da našim ljudima ponudi različita jela i da im pokažemo da i obrok s nogu može biti zdrav, a ne samo 'industrijski'. Naši su ljudi uglavnom naučeni s nogu jesti hamburgere, hot dogove, kobasice na sto načina, a ovo je nešto posve novo, ukusno i zdravo, rekla je Klingor Mihić.

S obzirom da je Pula zadnja ovogodišnja stanica u nizu festivala ulične hrane koji su se održavali u organizaciji Croatia Food Festivala, a prije Pule bili su u Varaždinu, Zadru, Zagrebu i Rijeci, Klingor Miohić ističe da su meniji kroz cijelu godinu i u svih pet gradova isti.

- Jedan od najboljih, ako ne i najbolji hrvatski kuhar Andrej Barbieri posjetiteljima u Puli nudi posebno osmišljen brudet od hobotnice te indijske samose punjene teletinom, odnosno tradicionalno indijansko jelo punjeno teletinom. Puljani mogu probati i venezuelanske takozvane Arepa sendviče koje sprema Ricardo Luque iz Cubisma i njegova obitelj. Riječ je o sendvičima od prekuhanog brašna u koji ide piletina i umaci. Potom, u ponudi su i jela s roštilja, i to prije svega ham steak, odrezak od 700 grama koji se spravlja po posebnoj recepturi i koji je postao zaštitno jelo ovog festivala, meni najdraže. Potom, janjetina na grillu sa tzatziki umakom i lugwich, nudimo japanske gyoze koje radi pobjednica Masterchefa Iva Pehar, s riječ je o velikim tortelinima punjenim mljevenim mesom, đumbirom, mladimo lukom, sezamovim uljem i soja sosom. Ima i deserta i to Poffertjes palačinke na bazi heljdinog brašna, navela je Klingor Mihić.

Kao što se moglo i očekivati, najveća je gužva bila netom prije podneva kada su ljudi došli na marendu. Uz ukusna jela, na tržnici su bili uređeni i Amstel lounge kutak, Jamnica bar, ali i promo kućice partnera Bille i mesne industrije braće Pivac.

Kuhari nisu krili zadovoljstvo odvijanjem manifestacije u Puli, pa smo tako na štandu Andreja Barbijerija čuli da je njihov brodet jako tražen, a nešto manje se traži azijska gyoza. Isadora Luque Akrap, pripremajući venezuelanske arepa sendviče, rekla nam je da ljudi dolaze najviše iz znatiželje i većina je voljna probati, a onda, kada se uvjere kako su ukusni, dolaze po još.

- Najdraže mi je kad nam se ljudi vrate i kažu da je jelo jako fino. Mislim da im treba samo pojasniti od čega se radi i pojasniti da je to dio venezuelanske tradicije. Jelo je bezglutensko, jer se koristi kukuruzno brašno pa je, osim što je ukusno, riječ i o zdravom obroku, rekla nam je Isadora.

Tijekom cijelog jutra Puljani su dolazili, gledali, ali i probavali. Street food festival ostaje u Puli još sutra do 22 sata pa svi koji još nisu probali neka od ovih jela to još uvijek stignu.

Za iduću godinu Klingor Mihić najavljuje nove gradove i novu ponudu te zahvaljuje sponzorima koji podržavaju festival poput Bille, Amstela, mesne industrije braće Pivac, Jamnice, Kotanyija i drugih. (S. Z. T.)

 


Podijeli: Facebook Twiter