Puljani ipak biraju advent u Austriji, Zagreb manje nego lani

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Potražnja za organiziranim predblagdanskim putovanjima ove je godine, čini se, veća nego lani. U pulskoj agenciji Maremonti spominju čak 30 posto više putnika nego u ovo doba prošle godine, a božićna i novogodišnja putovanja tek su se zahuktala. Puljane, kao i ostale građane Istre, i dalje najviše privlače tradicionalna adventska odredišta, prvenstveno u Austriji, poput Graza, Beča ili Klagenfurta, dok se "Čarobni advent u Zagrebu" prodaje manje nego lani.

Slobodno vrijeme za šoping

Zanimljivo, ali obilasci svih tih (staro)gradskih središta nadaleko čuvenih po ozračju i duhu Božića, u ponudama domaćih agencija često se kombiniraju sa šopingom u suvremenim trgovačkim centrima po predgrađima. Malo za dušu, malo za tijelo.

- Uz obilazak božićnog sajma uvijek predvidimo i slobodno vrijeme za šoping jer naši vole takve kombinacije. Tradicionalno dobro prodajemo destinacije u Austriji. Graz se odmah rasproda čim se objavi. Traženi su i Budimpešta, Italija s Firenzom, to su sve dvodnevni do četverodnevni aranžmani. Prag se ove godine brzo rasprodao, i novogodišnji i adventski. Novost u ponudi bilo je dvodnevno adventsko putovanje Maribor-Ljubljana i popunili smo jedan autobus. Domaće adventske destinacije nemamo, kod nas se u ovo doba godine većinom traže terme i wellness aranžmani. Najskuplje je bilo četverodnevno putovanje dolinom Rajne u Francuskoj, 1.800 kuna, u organizaciji riječke agencije i rasprodano je, ali mi u Puli nismo imali zainteresiranih. Novogodišnji programi svi su garantirani ili već rasprodani, a najbolje idu Prag, Budimpešta i Sarajevo, kažu u agenciji Maremonti.

I u Activa Travelu potvrđuju najveći interes za advente u Austriji (Beč, Graz, Salzburg, Klagenfurt), uz koje pokušavaju promovirati i Zagreb kao domaće, međunarodno prepoznato i nagrađeno adventsko odredište, proglašeno i najboljim u Europi. To je što se tiče jednodnevnih izleta, a među dvodnevnim i trodnevnim putovanjima dobro prolaze i udaljenije destinacije, Venecija, Firenza, Milano, Budimpešta…

- Još je rano reći, ali adventski su izleti ove godine još popularniji među Puljanima. Zagreb manje nego prošle godine, ali vjerujemo da ćemo u zadnji čas i to popuniti. Naši partneri nude izlete za Zagreb i u kombinaciji sa Salajem, za što je ove godine manje interesa. Kao i za Bled, Ljubljanu… Izgleda da se ove godine na te bliže destinacije više ide individualno, komentiraju u Activa Travelu.

Za Zagreb jedan autobus

- Još uvijek je u izboru Istrana na prvom mjestu Austrija pa Ljubljana i Bled, Venecija i Verona. Zagreb ove godine manje nego prošle, dosta manje. Lani smo punili po par autobusa, ove godine imat ćemo u subotu jedan autobus. Povezali smo posjet božićnim sajmovima s uvijek zanimljivim šopingom pa je u Zagrebu na popisu Arena Centar. Graz smo kombinirali s obilaskom tvornice čokolade, a Klagenfurt s posjetom Minimundusu. Traženiji su jednodnevni izleti, manje je interesa za skuplje aranžmane, recimo, trodnevni boravak u Beču za oko 1.300 kuna, kažu u porečkom Sabina Travelu. (Duška PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter