Puljani i dalje krv vade u bolnici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premda je lani najavljeno da ce se od pocetka ove godine vadenje krvi obavljati u ordinacijama obiteljske medicine, to se nije ostvarilo i pitanje je hoce li uopce.

Naime, radi vece dostupnosti ove zdravstvene usluge osiguranicima, HZZO je prošle godine poceo educirati medicinske sestre primarne zdravstvene zaštite nakon cega su neke ambulante u Hrvatskoj pocele s vadenjem krvi, ali ne i pulske.

Za razliku od svih ostalih pacijenata u Istri koji krv vade u domovima zdravlja, stanovnici Puljštine koriste bolnicki laboratorij. HZZO placa bolnici dva tima za pacijente iz primarne zdravstvene zaštite.

Direktor HZZO-a Tihomir Strizirep uputio je požurnicu pulskoj Opcoj bolnici da pocne prikupljati krv po ambulantama primarne zdravstvene zaštite na Puljštini. Na to ravnatelj bolnice dr. Lems Jerin odgovara da su ostali bez partnera u tom poslu, odnosno da nemaju što skupljati jer lijecnici obiteljske medicine odbijaju vaditi krv u svojim ambulantama.

U njihovo ime dopis je uputila dr. Morena Butkovic, koordinatorica KoHOM-a za Istarsku županiju. "U našim ambulantama ne postoje tehnicko-sanitarni uvjeti kao preduvjet za vadenje krvi. Dnevno u prosjeku obavimo od 80 do 90 usluga, od cega se 80 posto odnosi na pacijente. Radimo, dakle, znatno više od standarda.

U slucaju da je sestra sat vremena zauzeta s vadenjem krvi, to bi znacilo da u to vrijeme nece biti dostupna za suradnju s lijecnikom. Zakonski mi nismo obavezni provoditi i tu uslugu. Ne možemo si dozvoliti toliko dodatnog posla, ne možemo se upustiti u takav eksperiment", zakljucuje dr. Butkovic.

Ravnateljica Istarskih domova zdravlja dr. Andela Pocekaj ne smatra niti dobrim rješenjem kada bi se po jedan laboratorij stacionirao u Domu zdravlja u gradu i na Verudi. Opet bi se stvarale gužve, smatra ona.

U slucaju kada imate više pretraga, dio putem crvene, a dio putem crne uputnice, krv bi se morala vaditi na dva mjesta, u bolnici i u Domu zdravlja. Ravnateljica naglašava da za vadenje krvi treba imati znanje, iskustvo i vještinu, posebno kod djece. Ne postoji bez razloga srednja škola za laboratorijskog tehnicara.

Po svemu sudeci Puljani ce krv i dalje odlaziti vaditi u centralni bolnicki laboratorij. Takva je varijanta ipak znatno nepovoljnija za stanovnike okolnih opcina koji natašte moraju voziti iz Barbana, Savicente ili Marcane.


Podijeli: Facebook Twiter