Puljani ce dobiti zavicajnu knjižaru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zavicajna knjižara Histria Croatica koja ce se zvati Petit trebala bi poceti s radom do Uskrsa. Bit ce smještena, kako je rekao idejni zacetnik ovoga projekta, Elmo Cvek iz naklade Histria Croatica, u Kandlerovoj ulici, preko puta katedrale, u prostoru od 66 metara cetvornih nekadašnje turisticke agencije, a projekt za taj prostor napravio je arhitekt Anton Percan.

Cvek najavljuje da to nece biti samo obicna knjižara u kojoj ce se prodavati djela iz zavicajne književnosti, vec i svojevrsno kulturno susretište, mjesto druženja za književnike, studente i znanstvenike te za sve ljubitelje lijepe rijeci, za domicilno stanovništvo, kao i za turiste.

- Cilj nam je stvoriti znacajni kulturni centar s puno edukativnih i zabavnih dogadanja koji ce stalno doprinositi ocuvanju zavicajne baštine i podizanju kulture te unapredenju društvene svijesti o toleranciji i širenju kulture, kao i o multikulturalnosti, kazao je Cvek.



Ovdje ce se, napominje, naci sve knjige istarskih nakladnika, domacih autora te knjige koje su temom vezane za Istru, na hrvatskom i na stranim jezicima.

- U adaptaciju prostora krenuo sam bez potpore Grada i Županije, vlastitim sredstvima, iz velikog entuzijazma i želje da tu pokrenem nešto novo. Plan nam je svaki tjedan organizirati po jednu promociju, radionicu ili neko predstavljanje knjige ili autora o Puli i Istri. Tu ce se održavati i strucna predavanja i rasprave te izložbe slika, fotografija i autohtonih suvenira, kaže Cvek.

Djelovat ce i info-punkt s informacijama o recentnoj književnoj produkciji, knjigama i nakladnicima iz Istre, a želja im je da se tijekom cijele godine neprestano nešto dogada, da se ovim projektom stvori uža suradnja sa Sveucilištem Jurja Dobrile, da to bude prostor na usluzi gradanima, a ne samo i striktno knjižara.

Medu raznim aktivnostima tu ce biti i ona kulturne animacije, edukacije te projekti s odgojno-obrazovnim ustanovama. Posebnost takvog mjesta bila bi prodaja knjiga s potpisom autora, prvih izdanja, kao i rijetkih knjiga te memorabilija iz svih podrucja, a u cemu ce velika biti i uloga akademika Josipa Bratulica, posebno za nalaženje rijetkih djela.

Prostor se trenutno adaptira, radovi tu traju vec neko vrijeme, a napravit ce se i minipozornica za razna kulturno-zabavna zbivanja. Predvideni su i kuhinjica te sanitarni cvor.


Podijeli: Facebook Twiter