Puljani bi u poljoprivrednike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U srijedu je istekao rok za podnošenje pisanih ponuda za kupnju i zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske, a vec danas ce se pristigle ponude otvoriti. Na nedavno objavljenom javnom natjecaju Grad Pula je prodaji izložio 52, a zakupu 59 cestica. Po dostupnom natjecaju razvidno je da se prodaje ukupno 246 tisuca kvadrata, cija je ukupna pocetna cijena 600 tisuca kuna, dok ce se u zakup dati ukupno 338 tisuca kvadrata za ukupno 44 tisuce kuna.

- Tijekom natjecaja iskazan je vrlo velik interes i za kupnju i za zakup poljoprivrednog zemljišta, kako pravnih, tako i fizickih osoba. Suoceni s tako velikim brojem prijava, imamo tocno propisane kriterije kojih cemo se držati prilikom donošenja odluka o dodjeli na korištenje ili pri prodaji zemljišta, rekao nam je procelnik za komunalni sustav i imovinu Damir Prhat.

Najvece površine zauzimaju oranice

Parcele koje su bile izložene prodaji kao poljoprivredno zemljište odredene su kao oranice, vocnjaci, vinogradi, pašnjaci ili pak neplodno tlo, što su ujedno i najmanje cestice, od svega 300-tinjak kvadrata, koje se prodaju za isto toliko kuna. Najvece površine zauzimaju oranice, cak 142,6 tisuca kvadrata, a slijede pašnjaci na gotovo 88 tisuca kvadrata, vocnjaci na 14 tisuca dok je pod vinogradima svega 700 kvadrata. Najvece se parcele protežu na više od 22 tisuca kvadrata, za što je odredena i najviša pojedinacna cijena od 66,3 tisuce kuna.

Medutim, natjecajem je propisano da je maksimalna površina koja se može prodati pojedinom ponuditelju osam hektara, u što su ukljucene sve poljoprivredne površine kupljene na natjecajima za prodaju državnog zemljišta. Takoder, u uvjetima je navedeno da ako najviša ponudena cijena ponudaca koji ispunjava natjecajne uvjete prelazi dvostruki iznos one pocetne, ponuda ce se smatrati nevažecom, kao i zajednicka ponuda više ponudaca.

Ako ponuditelji prilože gospodarski program korištenja poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države i dokaz o ostvarenju najmanje jednog od propisanih uvjeta, ostvaruju prvenstveno pravo kupnje. Propisani uvjeti su, izmedu ostalih, da se radi o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu upisanom u registar obveznika poreza na dohodak, da je rijec o poljoprivrednom gospodarstvu koje djeluje kao obrt ili da se radi o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu.

Kupac poljoprivrednog zemljišta ostvarit ce popust od 20 posto kod uplate cijene u cijelosti u roku od 30 dana od dana sklapanja ugovora, ali tada ne može kupljeno poljoprivredno zemljište prodati iducih deset godina od dana sklapanja ugovora. Moguca je i obrocna kupnja zemljišta, i to na deset rata, ali založno pravo u tom slucaju upisuje Republika Hrvatska, radi osiguranja naplate glavnice, kamata i troškova.

Nakon što pristignu sve ponude provest ce se usmeno nadmetanje za one nekretnine za koje pristigne više valjanih ponuda koje su istovjetne po ponudenoj kupoprodajnoj cijeni. Javno otvaranje ponuda bit ce danas u podne.

Gospodarski program nosi prvenstvo zakupa

Na natjecaju za zakup poljoprivrednog zemljišta najveci dio zauzimaju oranice, 240 tisuca cetvornih metara. Pašnjaci zauzimaju gotovo 65 tisuca kvadrata, a vocnjaci nešto više od 29 tisuca, dok je pod livadama cetiri tisuce kvadrata. Najveca parcela ima 93,5 tisuca kvadrata i daje se u zakup za 13.500 kuna.

Kao i kod prodaje, vrijedi uvjet da ako je najviša ponudena zakupnina na natjecaju dvostruko viša od pocetne, ponuda ce se smatrati nevažecom, kao i zajednicka ponuda više ponudaca. Ako i ovdje bude ponuden gospodarski program korištenja poljoprivrednog zemljišta, ponuditelj ostvaruje prvenstveno pravo zakupa, uz ispunjavanje odredenih uvjeta, poput onih da se radi o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu ili poljoprivrednom gospodarstvu koje djeluje kao obrt.

Zakupnina ce se placati godišnje unaprijed. Ako je više ponudaca zainteresirano za istu nekretninu provest ce se usmeno nadmetanje. Otvaranje ponuda održat ce se danas u 8 sati.

Kako se formirala cijena


Gledajuci cijene zakupa ili prodaje poljoprivrednog zemljišta ispada da je kvadrat kvalitetnog zemljišta moguce zakupiti za 0,14 kuna, odnosno kupiti za nešto manje od tri kune, tocnije 2,88 kuna po kvadratu. Zašto su cijene tako niske kada, kako smo saznali od nekih citatelja, poljoprivredno zemljište duž Medulinske ceste nije moguce kupiti za manje od 30 eura po kvadratu, upitali smo procelnika Damira Prhata.

- Cijene smo formirali prema pravilniku o pocetnim cijenama za poljoprivredno zemljište u vlasništvu Republike Hrvatske te iskoristili mogucnosti da ih i povecamo. Tako smo osnovnu cijenu od 2,3 kune povecali za deset posto jer se parcele nalaze u blizini gradevinskog podrucja te za još 15 posto jer se radi o vrijednom obradivom poljoprivrednom zemljištu. Tako smo došli do prodajne cijene od 2,88 kuna po kvadratu, inace bi bila 2,3 kune. Na isti nacin je pravilnikom formirana i cijena zakupa, pojasnio nam je procelnik Prhat.

Upitan radi li se o namjenskim sredstvima u proracunu, procelnik kaže da je i nacin trošenja tih sredstava propisan posebnim pravilnikom. To su sredstva jedinice lokalne samouprave koja se mogu koristiti za financiranje programa uredenja zemljišta i ruralne infrastrukture poput programa katastarsko-geodetske izmjere zemljišta, sredivanje zemljišnih knjiga, za program uredenja ruralnog prostora kroz izgradnju i održavanje ruralne infrastrukture koja je u funkciji poljoprivredne proizvodnje, ili za, primjerice, programe sufinanciranja i druge poticajne mjere usmjerene unapredivanju poljoprivredne proizvodnje. Ta se namjena definira na gradskom vijecu.


Podijeli: Facebook Twiter