Puljane brinu neistinite deklaracije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dok dio gradana još uvijek pazi ili cak izbjegava kupovinu krastavaca i drugog povrca zbog straha od zaraze Escherichijom coli, drugi dio se ne opterecuje panikom raširenom diljem svijeta zbog posljednje epidemije. No, koji god stav imali, u jednome se svi slažu - deklaracijama na povrcu ne može se vjerovati.

- Ne vjeruju nam da su krastavci iz vrta, pa im pokazujemo da nisu svi istoga oblika poput uvoznih. Isto vrijedi i za salatu - moramo ih uvjeravati da je tog dana ubrana. Osim toga, pokazujemo rupe od pužica koje su dokaz domaceg i nešpricanog proizvoda, ispricale su nam na pulskoj gradskoj tržnici prodavacice Vanda i Nerina. Dodaju da unatoc cijenama nižim od 10 do cak 25 posto prodaja ne ide najbolje.

I dok su neki prodavaci "pesimisticni" te naglašavaju štetu koju im je epidemija prouzrocila, drugi pokazuju potpuno suprotno raspoloženje.

- Prvog dana su kupci bili uplašeni i sumnjicavi, ali sada znaju da imamo domace proizvode te u šali pitaju jesu li iz Španjolske. Primijetila sam da trenutno više kupuju na tržnici negoli u trgovackim centrima. Pokažem im da je nejednolicnog oblika, jer uvozno nije takvo. Što se tice cijena, one su ostale iste, kazala je Borika, a slicnu pricu culi smo i nekoliko metara dalje od Nevija.



On kaže da Nijemci posebno paze, dok Puljani ne stvaraju probleme oko kupovine. Potrebe za smanjenjem cijena nema, dodao je Nevijo, koji sumnja u sve što je do sada o epidemiji cuo ili procitao.

Nekoliko kupaca reklo nam je da obracaju pažnju na deklaraciju te da po mogucnosti kupuju hrvatske proizvode. Medutim, podacima o podrijetlu artikala gotovo nitko ne vjeruje, tako da si cijelom pricom oko epidemije ne razbijaju glavu.

- Prodavaci stave deklaraciju da je proizvod hrvatski, ali to su laži. Ne znam zbog cega uvozimo toliko toga kada imamo svega dosta. Ipak, krastavce ne kupujem jer ne vjerujem nikome. Takvo je današnje vrijeme, zakljucio je Nikica Dogan, jedan od kupaca s kojima smo razgovarali. (I. N. TURKOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter