Pulitzer za fotografiju Masudu Hosainiju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Mala Afganistanka u zelenoj haljini", snimljena u placu sred mrtvih tijela, trpi bolove i nocne more cetiri mjeseca nakon bombaškog napada koji ce se pamtiti po Pulitzerovom nagradom ovjencanoj fotografiji Afganistanaca Masuda Hosainija koji je i sam dijete rata i za svog života upoznao je samo egzil i sukobe.

Jedanaestgodišnja Tarana Akbari odjenula je zelenu tuniku kada je 6. prosinca 2011. krenula na godišnju svetkovinu Ašura u obližnu džamiju. Tada je izveden samoubilacki napad na šijitsku manjinu pri cemu je medu gotovo 70 ljudi Tarana izgubila sedam clanova obitelji, a medu njima i sedmogodišnjeg brata.

Sama je zadobila ozljede ruku i noge. Šepa i ne ide u školu zbog bolova, ali se nada oporaviti i vratiti na nastavu. Kada odraste želi biti nastavnica dari jezika (afganski perzijski), odgovara uz smiješak.

Tarana i danas place kada se sjeti napada. Oko "sebe vidi trupla", a samo je ona živa. Strahove doživljava nocu i danju, a najteže je bilo u nedjelju kada je u kucici u Kabulu gdje živi s obitelji 17 sati slušala zvuke sukoba talibanskih gerilaca i afganistanskih vojnika.

Njezin otac Ahmad, 35-godišnjak bez posla, pokazuje trbuh Taranine cetvrogodišnje sestrice s ožiljcima od krhotina eksplozije. Tarana pazi na bracu u zapuštenom dvorištu bijedne kucice, a nešto dalje skupina mladih u venu ubrizgava heroin, ne krijuci se od novinara ni susjedstva.

Fotograf Masud Hosaini koji je za agenciju France presse snimio fotografiju male Tarane nagradenu u kategoriji "breaking news" i sam je dijete rata. Roden je 10. prosinca 1981. u Kabulu, upravo na dan kada je u Oslu Visoko povjereništvo Ujedinjenih naroda za izbjeglice dobilo Nobelovu nagradu za mir.

Bilo mu je šest mjeseci kada mu je oca uhitio komunisticki režim uspostavljen nakon sovjetske invazije 1979. te je njegova obitelji izbjegla u Iran kao i milijuni drugih Afganistanaca. Na svojem Twitteru Hosaini je svojih 30 godina života sažeo rijecima: "Roden sam na lošem mjestu, u Afganinstanu i odrastao sam na lošem mjestu - u Iranu, a sada živim na lošem mjestu, u Kabulu. Cekam da vidim što ce mi buducnost donijeti".

U Iranu je poceo fotografirati i snimao je u Mashhadu na sjeveru blizu granice s Turkmenistanom svoje sunarodnjake, a nakon 11. rujna i pada talibanskog režima vratio se u domovinu. Tada je kao 20-godišnjak poceto uciti za fotoreportera u nevladinoj udruzi.

Od 2007. radi za agenciju AFP kojoj je u ponedjeljak priskrbio prvu Pulitzerovu nagradu za snimku Tarane usred napada u Kabulu. Taj je atentat bio najkrvaviji u Afganistanu nakon napada na veleposlanstvo Indije u srpnju 2008.

Pulitzerova nagrada za Masuda Hosainija ima gorak okus jer se radi o tragediji njegove domovine. "Ovime sam postao glasnogovornik Afganistanaca, onih koji su izgubili život u tom samoubilackom napadu i svih ratnih žrtava".


Podijeli: Facebook Twiter