Pulica u kaputu: Najmlađi kreirali svoje likove

Najzabavnije je bilo kreiranje lika (M. MIJOŠEK)
Najzabavnije je bilo kreiranje lika (M. MIJOŠEK)

Jesenja inačica filmskog programa Pulskog filmskog festivala namijenjenog najmlađima "Pulica u kaputu" proteklog je tjedna donijela sedam dana ispunjenih filmovima za djecu u kinu Valli. Animirani i igrani filmovi, nagrađeni na svjetskim filmskim festivalima naslovi su pomno selektirani da bi se posjetitelji zabavili i educirali.

Uz odabir najznačajnijih suvremenih uradaka, na programu je bilo čak osam premijernih filmova, radionica izrade animirane knjige i nesvakidašnja izložba. Najmlađi su izvrsno prihvatili taj program, oduševljeni filmovima, kao i radionicama koje se odvijaju u sastavu te manifestacije.

Program je u tjedan dana donio 26 projekcija, 12 radionica i jednu izložbu. Na programu je bilo osam premijernih naslova, od "Malog princa", ekranizacije kultne istoimene knjige francuskog pisca i pilota Antoinea de Saint-Exuperyja, do nagrađivanog njemačkog obiteljskog filma "Lola na zrnu graška".

Program "Pulice u kaputu" dopunjen je i besplatnom radionicom izrade animirane knjige. Bio je namijenjen djeci od sedam do 12 godina, a održao se u 12 termina (svaka u trajanju od dva sata) pod vodstvom mentora Vibora Juhasa i Manuela Šumberca. Radionici su prisustvovala i djeca iz 3a razreda Osnovne škole Veruda s učiteljicom Antonijom Volf Kulić.

Nakon što su djeca odgledala film "Mali princ", koji ih je oduševio, Juhas i Šumberac su im govorili o nastajanju filmova i o tehnikama animacije, a potom su u razgovoru s djecom zaključili da je za izradu filma potrebna priča, kao i likovi, scenografija, rekviziti, zvuk i glazba. Potom su djeca crtala svoje junake, protagoniste i to na način da ne budu preteški za crtati i da ta animacija bude zanimljiva. Sve su to radili pod budnim oko Šumberca i Juhasa, koji su zaključili da u svakoj grupi ima nevjerojatno talentiranih klinaca. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter