Pulica Dora šampionka smotre tovara u Juršićima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cjelodnevna zabavna, poučna, informativna i ukusna fešta s istarskim tovarom kao središnjim lajtmotivom ali obrađenim na više načina i s više aspekata - u tom je duhu u nedjelju u Juršićima protekla 10. Smotra istarskega tovara.

Posvećena popularizaciji i revitalizaciji uzgoja istarskog magarca kao autohtone i ugrožene istarske pasmine, smotra je okupila u prvom redu poveći broj uzgajivača ove domaće životinje, a u drugom redu je prezentacijom gastronomskih mogućnosti i potencijala mesa istarskog magarca u prvi plan istaknula i osnovni motiv za povećanje njihove brojnosti.

Vrlo je znakovito da je u godinama prije osnivanja Udruge uzgajivača istarskog magarca "Istrijanski tovar", populacija ove životinje spala na svega pedesetak, a kroz minulo desetljeće Udruga je, entuzijazmom svojih članova i uz pomoć stručnih institucija, tu ugroženu populaciju čak udeseterostručila.

Središnji dio manifestacije u Juršićima bila je baš smotra istarskih magaraca, odnosno ocjenjivanje kvalitete izloženih grla pred stručnom komisijom, ali i brojnom vrlo zainteresiranom publikom. Magarci su ocjenjivani u pet kategorija, a uz mjere, izgled i druge vizualne pasminske odlike svaki je vlasnik svog magarca morao i prošetati pred komisijom kako bi se ocijenilo ponašanje životinje odnosno njena poslušnost.

Ukupno je ocjenjivano 41 grlo istarskog magarca, a kad je naposljetku komisija zbrojila bodove, na popisu pobjednika našla su se sljedeća grla sljedećih vlasnika: u kategoriji puladi starosti do 6 mjeseci pobijedio je Beni vlasnika Danila Pištana iz Buja; u kategoriji magarica do 3 godine starosti pobijedila je Lili vlasnika Antonia Radina iz Brtonigle; u kategoriji magaraca do 3 godine starosti pobijedio je Marcus također vlasnika Antonia Radina iz Brtonigle; u kategoriji magarica starijih od tri godine pobijedila je Luca vlasnika Damira Siljana iz Marčane, a u kategoriji magaraca pastuha starijih od tri godine najboljim je proglašen Moro vlasnika Danila Pištana iz Buja.

Povrh ovih pet pobjednika po kategorijama, proglašeno je i šampionsko grlo cijele izložbe, a to je bila pulica Dora, stara svega 24 dana, vlasnika Damira Siljana iz Marčane. Dora je tijekom cijelog dana bila ljubimica najmlađih posjetitelja smotre u Juršićima, mališani se od nje gotovo nisu odvajali i svatko ju je htio barem pomaziti.

Osim pred komisijom, tovari su u Juršićima svoje kvalitete odmjerili i međusobno, tradicionalnom utrkom na tovarima, u kojoj se natjecalo devet grla s isto toliko jahača. Brzina je u tom natjecanju tijesno povezana s poslušnošću, jer poslovična svojeglavost magarce koji se utrkuju zna ponekad odvesti i svojim putem, ne mareći za stazu. Pobjednici su ovogodišnje utrke tako jahač Gordan Galant i njegov magarac Tito, druga je na cilj stigla Mora koju je jahao Marko Lukin, a treća Lila koju je jahao Antonio Radin.

Tovari su i u nastavku dana privlačili pažnju brojnih posjetitelja, a za to vrijeme se u velikom šatoru kraj igrališta, i za stolovima poslaganim na samom igralištu, odvijao gastronomski dio priče o istarskom tovaru. Naime, kao što je to s istarskim govedom već uspješno iskušano i već godinama se uspješno primjenjuje i praksi, tako je sada s istarskim tovarom na samom početku priča o isplativosti njegova uzgoja i povećanja njegove populacije kroz plasman mesa u gastronomiju.

Kako se od mesa istarskog magarca, točnije: pulića, mogu pripremiti izvrsni i ukusni obroci, pokazale su ekipe profesionalnih kuhara i istarskih novinara, a dok su se kuhari bavili svojim zahtjevnim, čak i višesatnim poslom, mnogi su im posjetitelji prilazili zainteresirani ne samo za kušanje njihovih jela, već i s pitanjem gdje se može nabaviti meso od pulića, kojeg se mnogi očigledno živo i rado sjećaju iz svojih mlađih dana.

U istom šatoru na kušanje se nudilo i magareće mlijeko, a bio je priređen i mali sajam istarskih suvenira i domaćih proizvoda, od voća i marmelada iz Kaldira do lavande i njenih proizvoda iz okolice Savičente. U zabavnom dijelu programa nastupili su lokalni kantaduri i plesači iz Folklornog društva Veseli Roverci, a cijeli su događaj organizirali udruga uzgajivača istarskih magaraca "Istrijanski tovar", te općina i turistička zajednica Svetvinčenta, uz pokroviteljstvo Istarske županije. (Davor ŠIŠOVIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter