Puli treba uređen azil za napuštene životinje

Sanja Čubrilo i Samanta Puh (M. MIJOŠEK)
Sanja Čubrilo i Samanta Puh (M. MIJOŠEK)

Više od 50 životinja koje trenutno žive na skrbi volontera udruge Ruka šapi smještene su po kućama, dvorištima ili nekim pomoćnim prostorima, poput pet shopa "Happy Zoo" koji im je ustupio svoje prostore. Usto, više od 1.100 udomljenja u posljednjih šest godina, kao i podatak da su lani u niti pola godine preuzeli na skrb 130 životinja i pomogli u liječenju njih više od 200 te istovremeno udomili stotinjak životinja, zorno govori o razmjerima ovog problema oko napuštenih životinja, ali i nužnosti izgradnje azila u Puli.

- Napuštanje životinja je veliki problem u Puli. Ljudi ih ostavljaju, a kad štenci završe u azilu na Kaštijunu vrlo često obolijevaju od parvovirusa i na žalost, ako se ne liječe, ugibaju. Zato apeliramo na ljude da ih ne napuštaju, pogotovo da ih ne nose na Kaštijun, jer su im male šanse da prežive - rekla nam je Sanja Čubrilo, predsjednica udruge Ruka šapi i dodaje da su upravo ovih dana preuzeli na skrb četiri štenca čistokrvnih šarplaninaca, starih, po procjeni, dva i pol do tri mjeseca. Na žalost, upravo zbog parvovirusa jedan je uginuo te su na terapiji u Veterinarskoj ambulanti Hajster ostale samo tri, Lea, Rea i Šejla, a one se polako oporavljaju.

A troškovi samo rastu. Lani su ih, kaže, financirali isključivo građani svojim donacijama, a Grad Pula im je 31. prosinca iz proračuna odobrio 4 tisuće kuna. Ove godine čekaju hoće li ući u proračun. Govoreći o postupku udomljavanja, ističe da bi to moglo biti puno bolje, jer oni ne mogu životinje dati bez provjere uvjeta, da poslije budu u lošim uvjetima.

Henri Hajster, vlasnik Veterinarske ambulante, ističe da je u sklopu svoje veterinarske prakse u posve odvojenom prostoru od 200 kvadrata, čak s posebnim ulazom, osigurao mjesto za terapije životinjama na skrbi udruge Ruka šapi. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter