Puli treba socijalna samoposluga

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Veliki broj gradana teško živi, najviše oni iz statusa socijalno ugroženih, a posebice u Puli koja je najskuplji grad u Hrvatskoj i u kojemu za takve ljude nema dovoljno brige, odnosno socijalne osjetljivosti. Stoga, predlažemo otvaranje socijalne samoposluge za one koji su u evidenciji centra i primaju socijalnu pomoc, rekla je na konferenciji za novinare, predsjednica pulskog HDZ-a Lovorka Tomicic.

Socijalne samoposluge vec postoje i uspješno funkcioniraju u Rijeci, Splitu i Sinju po sljedecem principu. Ukoliko Grad Pula prihvati našu inicijativu, spremni smo aktivno volonterski sudjelovati u radu socijalne samoposluge, ustvrdila je Tomicic.

Nažalost dosad nisam primijetila socijalnu osjetljivost gradske vlasti prema osobama u ovom statusu. Pomoc se nudi ljudima koji su je potrebni tek u vrijeme blagdana ili kad je ovako hladno, dodala je Tomicic.

- Naime, vec cetiri godine predlažem osnivanje pucke kuhinje, svake godine kao vijecnik dajem taj prijedlog putem amandmana, no nikad se o tome nije ozbiljno razmišljalo, sve dosad dok na to nije prisila zakonska odredba koja nalaže njeno postojanje u velikim gradovima, a Pula s više od 35 tisuca stanovnika to jest. Odbijala se pucka kuhinja s obrazloženjima da za njeno osnivanje nema sredstava, a istovremeno je bilo sredstava i to cak u visini od 700 tisuca kuna za projekt Pula Non Stop.

Tomicic se osvrnula i na Zakon o vodama, koji je stupio na snagu 1. travnja 2011., prema kojem se socijalno ugroženima smije naplatitii najviše 60 posto cijene vode, što Vododvod i Hercualnea ne poštuju, rekla je Tomocic. (S. ROJNIC SINKOVIC)

 


Podijeli: Facebook Twiter