Puli treba Outlook, ali i Outlooku trebaju Puljani

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zavist, provincijalnost i govorkanja o navodno bezocnom zaradivanju, neprimjerenom pohlepnom ponašanju lokalnih trgovaca, višestrukim podizanjima cijena usluga i proizvoda i zarade na tisucama mladih engleskih poklonika recentnih podžanrova elektronske glazbe, ali i cvršca, utemeljena i važnija kritika da su organizatori, bar prvih godina, preskakali domacu i pulsku i drugu hrvatsku publiku, a engleske gazde koristili atraktivnu priobalnu lokaciju štinjanske tvrdave Punta Christo iskljucivo za zabavu boljestojece britanske djevojke i decke -ta lokalna pulska vizura kao sjena prati Outlook od njegovih pocetaka prije pet godina.

Uz to je posve neupitno da ovaj pulski festival elektronske glazbe iz sezone u sezonu velikim svjetskim izvodackim imenima privlaci u Pulu sve više i više tisuca pretežito engleskih gostiju, ali i poklonika elektronske glazbe iz drugih dijelova Europe i svijeta.

No, to nije sve. Samo dva dana poslije ovogodišnjeg Outlooka, koji se u pulsko-engleskoj produkciji održava na tvrdavi Punta Christo i okolici od 30. kolovoza do 3. rujna, na istoj lokaciji u istoj dominantno engleskoj produkciji pocinje još jedan, posve novi festival elektronske glazbe. Naziv mu je Dimensions festival, a održat ce se od 6. do 9. rujna u zavodljivoj štinjanskoj tvrdavi.

Prethodno ce se iskljucivo u domacoj produkciji održati obljetnicko 10. izdanje Seasplash festivala od 19. do 22. srpnja (udarni gosti Ruts DC, Dreadzine, Vibrinics, Jah Free), a 3. i 4. kolovoza novi pretežito underground festival elektronske glazbe Slurp!, koji je proizišao iz prošlogodišnjeg festivala Sirup Nation i koji ce biti dominantno naslonjen na najpoznatija imena hrvatske i regionalne, ex yu autore elektronske glazbe.

Tim povodom jucer su se novinarima u pulskom Circolu s pregršt informacija obratili organizatori ova cetiri festivala: Vedran Meniga, Davor Uljanic, Dijana Lakuš iz Pozitivnog ritma te pulski DJ Bebetto.Vedran Meniga naglasio je da se u posljednje tri godine Outlook svake godine razvijao i rastao 100 posto!

I produkcijski, i kvalitetom, brojem izvodaca, publikom, opremom, menadžmentom, pa i onim lokalnim pulskim koji sada, kako je novinarima rekao Davor Uljanic, broji osam stalno zaposlenih te još 20-ak Puljana, vanjskih suradnika. Takav porast, istice Meniga, ne bilježi niti jedan glazbeni festival na svijetu.

Na Outlooku i Englezima se zaraduje, i to legitimno i ne bez velikog truda i rizika, no cesto se preskace korist po zajednicu.

Davor Uljanic rekao je da svake sezone lokalni pulski iznajmljivaci apartmana, prodavaci hrane, butige, pulski taksisti, vlasnici brodica, prodavaci lubenica i drugi okrenu u ta cetiri rujanska dana Outlooka cak 42 milijuna kuna! Uz to, prošle je godine tijekom Outlooka ostvareno 70.000 nocenja u Puli!

Uljanic je nadahnuto govorio o potrebi da se u Puli i u korist svih Puljana u iducih tri do pet godina formira i izuci domaci produkcijsko-glazbeni menadžment koji bi brojao potrebnih 150 educiranih Puljanki i Puljana. Rekao je i da su troškovi abnormalni i da Seasplash živi od prodaje ulaznica na koje se placa porez pod 25 posto, za razliku od ostalih festivala koji, otvoreno je kazao, žive na prodaji smještaja na što se placa 10 posto PDV-a.

Jucer su detaljnije o gostima i udarnim izvodacima govorili promotorica Dijana Lakuš iz Pozitivnog ritma te pulski DJ Bebetto. (Napisao i snimio Zoran ANGELESKI)

Outlook za domace 750 kuna, a za strane 135 funti

Za strane goste komplet ulaznica za Outlook (gdje ce medu ostalim plesati i na legendu reggae, dub i soundsystem scene Lee Scratch Perryja) košta 135 funti, a za domace je osigurano 1.000 kompleta po 35 posto nižoj cijeni od 750 kuna, dok za novi, intimniji Dimension festival, na kojem se takoder ocekuje dolazak tisuca ljudi iz cijelog svijeta, komplet karata za domace stoji 650 kuna. Sve se ulaznice mogu nabaviti u sistemu TicketPro.


Podijeli: Facebook Twiter