Puli status grada prijatelja djece

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pula je dobila status grada prijatelja djece. To je, kako je rekla Ileana Zahtila Blaškovic iz Društva Naša djeca, najvece javno-društveno priznanje u Hrvatskoj koje je dosad dobilo 28 gradova.

Gradovi i opcine prijatelji djece su, naime, sredine koje sustavno brinu o zaštiti djece te njihovim pravima i potrebama. Pula je zasad prva i jedina u Istri koja je dobila taj status, a koji zapravo donosi svojevrsni ugled zajednici koja skrbi za potrebe svojih najmladih sugradana i uvažava mišljenja djece.

- Sretan sam i ponosan što je Pula dobila status grada prijatelja djece. Radili smo puno da bismo dobili taj status, no svaki se trud isplati, rekao je gradonacelnik Boris Miletic obracajuci se djeci u Osnovnoj školi Vidikovac gdje je održana primopredaja plakete Grad prijatelj djece. Plaketu su mu svecano urucila djeca clanovi Foruma Društva Naša djeca Pula.

Miletic je istaknuo da dobivanje statusa grada prijatelja djece znaci ugled, ali i obvezu da se opravda dobiveno priznanje. Rekao je da ce Grad stoga i dalje brinuti o djeci i uvažavati njihove potrebe, kao što je to cinio i dosad. Osvrnuo se potom na sve što je ucinjeno u osnovnoškolskom obrazovanju - izgradnja novih igrališta, opremanje, dogradnja i izgradnja škola.

Gradski procelnik za društvene djelatnosti Erik Lukšic takoder je zadovoljan i ponosan što je Pula dobila prestižni status te rekao da ce infoploce biti postavljene na ulazima u grad, i to na istocnom ulazu u Šijani te na zapadnom na Vodnjanskoj ulici.

- U 11 godina otkako je pokrenuta akcija bilo je puno posla. Sretni smo što je uspješno odraden i što je Pula dobila ovaj prestižni status. U završnom upitniku, kao jednom od kriterija za dodjelu statusa, u središnji koordinacijski odbor smo poslali 60 stranica i 1.500 priloga, rekla je Zahtila Blaškovic. Dodala je da su, medu ostalim, za dobivanje statusa morali prijaviti i najakciju 2011. godine.

- Odlucili smo se na "Japan u srcu" jer je zadovoljavao sve potrebne kriterije. Na koncu smo za tu akciju dobili svecanu povelju za najakciju, istaknula je Zahtila Blaškovic.

Dodala je da je Pula, osim ispunjavanja upitnika, za dobivanje statusa morala ispuniti još niz kriterija. Tako je, primjerice, službena komisija medu ucenicima 4. i 8. razreda nekoliko pulskih škola provela anketu o tome kako Pula brine o njihovim potrebama, kao i medu gradanima. Takoder, komisija je obišla osam pulskih punktova, odnosno institucija koje su na neki nacin povezane s brigom o djeci.

- Pula je najbolje ocijenjena kao prijatelj djece, zakljucila je Zahtila Blaškovic. (N. SOFTIC)

 


Podijeli: Facebook Twiter