Puli se smiješi muzej Mate Parlova

Mate Parlov snimljen u svom kafiću (arhiva)
Mate Parlov snimljen u svom kafiću (arhiva)

Na inicijativu obitelji Parlov, Grad Pula intenzivno razrađuje projekt uređenja i otvaranja muzeja posvećenog Mati Parlovu, boksačkoj legendi, jednom od najvećih sportaša na svijetu. Bio je višestruki prvak Jugoslavije i Balkana, dvostruki europski, a potom i svjetski amaterski prvak u Havani (1974.), olimpijski pobjednik u Münchenu (1972.), europski (1976.) i svjetski (1978.) profesionalni prvak u poluteškoj kategoriji, svjetski boksač koji je imao više titula nego Muhammad Ali… Za života je proglašen najboljim hrvatskim sportašem 20. stoljeća, dvostruki je dobitnik Zlatne rukavice.

Kada se prestao profesionalno baviti sportom bio je izbornik jugoslavenske boksačke reprezentacije, koja je 1984. godine na Olimpijskim igrama u Los Angelesu postigla najbolje rezultate ikada: zlato, srebro i dvije bronce. Umro je u Puli 2008. godine.

I dok njegova kći Mira skromno kaže da je to ideja koju tek treba razraditi, jer treba naći adekvatan prostor, razmotriti koliko je potrebno sredstava te onda ići u daljnju izradu rješenja, u Gradu su i više nego spremni podržati ovaj projekt.

- Razgovarao sam s obitelji o toj ideji. Drago mi je da je Dom sportova nazvan njegovim imenom, ali zasigurno je zaslužio jedan prostor u gradu u kojem bi ljudi mogli nešto naučiti o tom velikom čovjeku i sportašu te vidjeti što je sve osvojio, sve pehare i medalje, rekao nam je gradonačelnik Boris Miletić.

- Za sada smo ponudili neke lokacije, koje obitelj s arhitektom mora obići i vidjeti koja od njih zadovoljava zamišljenoj ideji, istaknuo je gradonačelnik.

- Radi se prvenstveno o praznim gradskim prostorima u užem centru, jer je ipak riječ o značajnoj osobi, sportskoj legendi i velikom čovjeku, kaže resorni pročelnik Damir Prhat.

Kao jedna od potencijalnih lokacija u javnosti se spominje bivši Krigla pub u sklopu starog autobusnog kolodvora u Carrarinoj ulici, nasuprot Arheološkom muzeju. Na odgovarajućoj je lokaciji, površine stotinjak kvadrata. Ponuđen je i prostor bivše IANE u Laginjinoj ulici, koji je već tri puta bio na javnom natječaju, ali bezuspješno, te još neki.

- Dakle, projekt je načelno prihvaćen, ali obitelj na osnovu prezentiranog mora odrediti adekvatan prostor i dalje ići u realizaciju. Što se tiče Grada Pule, sve to može ići relativno brzo, potrebna je odluka gradonačelnika, a potom se može početi s iznalaženjem potrebnih sredstava, ali uvijek u suradnji s obitelji koja je nositelj projekta, kaže na kraju pročelnik Prhat. (piše S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter