Puli ponovno najviša ocjena zbog javne i transparentne objave proračuna


Institut za javne financije i ove je godine proveo istraživanje transparentnosti i otvorenosti lokalnih proračuna, obuhvativši u njemu sve hrvatske županije, gradovi i općine, odnosno svih 576 lokalnih proračuna, a Gradu Puli ponovno je dodijeljena najviša moguća ocjena zbog javne i transparentne objave svih traženih proračunskih dokumenata.

U vrhu najotvorenijih gradova

Rezultati istraživanja objavljeni su danas u Kući Europe u Zagrebu, a prilikom dodjele još jednog u nizu priznanja Gradu Puli po pitanju transparentnosti, pulski gradonačelnik Boris Miletić izrazio je zadovoljstvo što je Pula ponovno istaknuta kao grad koji može biti uzor ostalima.

- Činjenica da istraživanje Instituta za javne financije, ali i ostala nezavisna istraživanja, redovito, svake godine, Pulu svrstava u sam vrh najotvorenijih gradova Hrvatske, dokaz je da su brojne aktivnosti koje su usmjerene ka još većoj transparentnosti rada uprave prepoznate i da daju konkretne rezultate. Podatke poput proračuna potrebno je pojednostaviti i približiti građanima kako bi sami građani bili motivirani da sudjeluju u donošenju odluka u svojim sredinama. Ovo nam je priznanje još jedan dodatni motiv da nastavimo na tom tragu i da budemo još bolji i učinkovitiji za dobrobit svih naši sugrađana, kazao je Miletić.

Transparentnost proračuna ocjenjivana je brojem objavljenih proračunskih dokumenata pri čemu se podrazumijeva mogućnost građana da dobiju potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu i omogućuje kontrolu prikupljanja i trošenja javnog novca.

Istraživanje transparentnosti proračuna provele su Mihaela Bronić i Katarina Ott, a kako bi dobiveni rezultati bili što dostupniji i pregledniji, Institut za javne financije objavio je interaktivnu kartu koja prikazuje stanje u svakoj lokalnoj jedinici te je ona dostupna na stranici www.ijf.hr.

- Ovim istraživanjem i objavljivanjem rezultata želimo ukazati na važnost proračunske transparentnosti kojom se poboljšava komunikacija i povjerenje građana u lokalne vlasti, ali i potiče njihova odgovornost, istaknula je danas ravnateljica Instituta za javne financije Katarina Ott.

Ministar financija Zdravko Marić i ministar uprave Lovro Kuščević čestitali su svima koji su napravili iskorak s ciljem veće transparentnosti i poručili im da nastave raditi i dalje u tom smjeru.

Kontrola trošenja javnog novca

Inače, Pula je prvi grad u Hrvatskoj koji je 2008. uveo e-Poslovanje zahvaljujući kojemu je značajno smanjena birokracija i povećana je učinkovitost. Potom su uvedeni suvremeni kanali komunikacije s građanima poput e-Konzultacija, e-Predmeta i slično. Pored redovite objave svih traženih proračunskih dokumenata, Grad Pula redovito provodi druge aktivnosti, poput objave posebnog vodiča u tiskanom i digitalnom izdanju Proračun u malom, redovitih javnih tribina po svim mjesnim odborima, web stranice www.proracun.pula.hr i aplikacija e-Proračun i Pula na dlanu gdje svi građani jednostavnim putem mogu doznati sve najvažnije informacije o proračunu i druge važne informacije o radu gradske uprave. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter