Puli nedostaje božićnog duha

Božićni se sajam ponovo vratio na Giardine
Božićni se sajam ponovo vratio na Giardine

Napokon se malo blagdanskog duha osjeti i u Puli, i to na Giardinima gdje je jučer službeno otvoren Božićni sajam, koji i ove godine organizira Udruga Razvoj, dok je za mališane svoja vrata napokon otvorila i Kućica Djeda Mraza. Doduše, za sada prazna jer on dolazi tek 21. prosinca. Ručno rađeni ukrasi poput kuglica za bor, adventskih vjenčića, hand made nakita i uporabnih predmeta, ali i domaćih kolača i kobasica dio su ponude koja će se na Korzu nuditi sve do Silvestrova, a ima i domaćih čokolada i pralina, pletenine, kapa, prirodnih sokova i proizvoda od lavande, meda…

Na sajmu se prvi puta predstavljaju i dvije sestrične iz Vodnjana - Ivana Gardlo radi satove pod nazivom "Orolož", a Monika Radolovich torbice naziva "Mokala". Moniku smo upitali što očekuje od sajma i što kažu o božićnom ugođaju u Puli.

- Joj, vidim da svi, barem na Facebooku, "hejtaju" da je Pulu ove godine zaobišao božićni duh. Evo ja se nadam da će barem sada malo krenuti nabolje, još kada se navečer upale lampice, bit će i ovdje lijepo i veselo, a mi ćemo, nadam se, uspjeti promovirati svoje proizvode te nešto valjda i prodati, rekla nam je Monika.

No, Puljanka Sanja, koja inače živi na Stoji, jučer nije bila pretjerano oduševljena.

- Nema božićnog duha u Puli. Eto, Stoja nikad nije bila tako jadno okićena. Pula je mrtav grad, a ovaj sajam neće to previše popraviti. Prvo, došao je prekasno, a drugo, ljudi nemaju novca da bi kupovali skupe stvarčice, žele se zabaviti, družiti… Ovdje nedostaje žive glazbe, plesa, kuhanog vina, božićnog duha kojemu nije jedini smisao kupovanje, rekla nam je Sanja.

I drugi su Puljani koje smo susreli imali zamjerke na to što na sajmu gotovo nema što pojesti i popiti te su se prisjetili kako je lani u Ciscuttijevoj ulici atmosfera bila intimnija, a ponuda jela i pića bogatija. Naime, ove su godine u ponudi samo hot dog s hrenovkom za 15 i kobasicom za 20 kuna, a za 20 kuna nudi se "čaša" fritula, dok se na jednome štandu mogu "potegnuti" i domaće voćne rakije.

Organizatorica Lela Blekić na pitanje misli li da je sajam počeo prekasno, odgovara kako smatra da nije jer su i proteklih godina kretali dva tjedna prije Nove godine.

- Ove godine svi nekako uspoređuju Pulu sa Zagrebom što i nije pošteno. Mi se, s malim sredstvima, svake godine trudimo napraviti što više možemo i obogatiti prosinac, rekla nam je Blekić. I doista, da nema njenog sajma, Pula bi ove godine izgledala prazno. A ne bi trebala jer moto nam je, samo se prisjetimo, "Pula je više!" (B. PETROVIĆ, snimio N. LAZAREVIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter