Puli ne prijeti varaždinski slučaj

Pulska Gradska palača (D. ŠTIFANIĆ)
Pulska Gradska palača (D. ŠTIFANIĆ)

U Gradu Varaždinu od srijede poslijepodne na snazi su mjere privremene obustave izvršenja proračuna koja će trajati 45 dana, a ako se financijsko stanje ne popravi, predložit će se izmjene proračuna. Odluku je donio gradonačelnik Goran Habuš pravdajući se kako je mjera uvedena zbog nelikvidnosti i slabijeg priljeva novca u gradski proračun. Na konferenciji za novinare Habuš je kazao su mjere privremene obustave izvršenja proračuna "pokazatelj odgovornog i savjesnog ponašanja gradske vlasti i kontrole proračuna na dnevnoj razini".

Privremena obustava

Međutim, i dalje je nejasno koje će sve posljedice za funkcioniranje grada i život građana Varaždina imati ova iznenadna odluka, a hoće li se ovako "blokiran" proračun uspjeti održati te hoće li Varaždin moći isplaćivati plaće svojim radnicima, udrugama, sportskim klubovima i osigurati socijalna davanja, pokazat će vrijeme. Habuš kaže da će, ukoliko se proračun kroz to vrijeme ne stabilizira, 15 dana prije isteka roka privremene obustave, predložiti izmjene i dopune proračuna.

Za komentar o ovoj iznenadnoj mjeri obustave plaćanja te prijeti li Puli isti scenarij upitali smo pulskog gradonačelnika Borisa Miletića. On kaže da se proračuni Varaždina i Pule ne mogu tek tako uspoređivati jer svaki grad ima svoje specifičnosti.

Nepopularne mjere

- Unatoč izmjenama Zakona o porezu na dohodak zbog kojeg je Pula ostala bez 20 milijuna kuna, što je, primjerice, cijena triju novih vrtića Zvjezdice u Šijani, imamo stabilan i uravnotežen proračun te na vrijeme podmirujemo sve svoje obaveze. Poduzeli smo možda nepopularne mjere, ali smo zato osigurali stabilni proračun. U više navrata upozoravali smo da ćemo zbog Vladinih mjera ostati bez jednog značajnog dijela prihoda i upravo kako bi i dalje imali uravnotežen proračun, na vrijeme smo poduzeli određene mjere. Mjere racionalizacije poslovanja i uštede donijeli smo prije izglasavanja proračuna upravo iz razloga kako nam se ne bi dogodio slučaj da ne možemo ispunjavati svoje obaveze, zaključio je Miletić. (C. B. GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter