Puli nanesena velika šteta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Netocnim i neozbiljnim istraživanjem casopisa Zaštita, nedavno iznesenim u javnosti, gdje je Pula okarakterizirana kao najnesigurniji grad u Hrvatskoj, nanesena je nemjerljiva i gruba šteta i stoga tražim da se javno putem svih medija ispricaju Puli, njenim gradanima i PU istarskoj", rekao je gradonacelnik Boris Miletic na konferenciji za novinare u cetvrtak.

"Istraživaci su koristili podatke za cijelu Puljštinu u koju spadaju dva grada i šest opcina, a samo broj stanovnika Pule iz 2001. godine kada je u našem gradu živjelo 10 tisuca gradana manje", rekao je Miletic iznoseci službene podatke koje je dobio od PU istarske i za koje tvrdi da su dvaput provjereni.

Posebno je ukazao na dvije stavke iz istraživanja sigurnosti. Prema podacima PU istarske, razbojništva je u protekloj godini u Puli bilo 18, dok je Zaštita prezentirala brojku od cak 460 razbojništva. Prema PU istarskoj, kaže gradonacelnik, u posljednjih 10 godina u Puli je ukupno bilo 280 takvih slucajeva pa je nevjerojatna pogreška istraživaca, od cak dvije i pol tisuce posto.

Jednak je slucaj i s brojem poginulih u prometnih nesrecama gdje je prema podacima od 1996. život izgubilo ukupno 75 osoba, dok je u istraživanju bilo prezentirana brojka o 95 poginulih.

- Izradivac studije neozbiljno je i nedovoljno detaljno provjerio podatke, a primijenio je i pogrešnu metodologiju. Ne cudi skepticnost ovdašnjih medija i gradana prema objavljenim podacima jer oni najbolje znaju da se u Puli osjecaju sigurno. Uostalom, porast stanovništva ukazuje da se u Puli njeni gradani osjecaju sigurno. Štoviše, podaci pokazuju pad tendencije kaznenih djela, rekao je Miletic.

S obzirom da ovo nije prva pogreška ucinjena Puli, prvi covjek grada, osim isprike, predlaže financijsku donaciju pulskoj Turistickoj zajednici koju bi dali oni koji su iznijeli netocne informacije.


Podijeli: Facebook Twiter