Puli dati identitet grada na moru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeca raspravljat ce se o ciljanim izmjenama i dopunama Prostornog plana uredenja grada Pule (PPU) i Generalnog urbanistickog plana Grada Pule (GUP) te stavljanju izvan snage dijela Provedbenog urbanistickog plana Stari grad i izradi Urbanistickog plana uredenja Riva.

U izmjene i dopune PPU-a i GUP-a te stavljanja izvan snage plana Stari grad ide se zbog pokretanja izrade urbanistickog plana kojim se namjerava urediti riva.

Buduci da se obuhvat UPU-a Riva djelomicno preklapa s obuhvatom PUP-a Stari grad, ovaj se plan stavlja izvan snage. UPU Riva obuhvaca površinu od 40 hektara, od cega kopneni dio iznosi 16, a površina akvatorija pulske luke 24 hektara.

Planom se namjerava stvoriti novi urbani identitet grada na moru, uspostaviti narušeni odnos grada i mora te osigurati funkcionalnu i oblikovanu kvalitetu prostora te pronaci rješenja kvalitetne integracije svih oblika prometa.

Izrada UPU-a Riva temeljit ce se na rješenjima iz prvonagradenog rada odabranog na natjecaju za izradu idejnog urbanistickog rješenja uredenja gradske rive autora iz zagrebackog Studija BF (Boševski/Fiolic).

No, to ce se rješenje prema preporukama ocjenjivackog suda korigirati u dijelu koji se tice putnickog brodskog terminala, koji je potrebno pomaknuti prema novom prometnom terminalu u zoni kolodvora radi približavanja dvaju terminala s ciljem stvaranja objedinjenog prometnog cvorišta, zatim u ocuvanju povijesnih vizura na Arenu i cjelinu hotela Rivijere i vila Münz, te poboljšanja uvjeta manevriranja linijskih brodova.

Korekcije ce se napraviti i u povezivanju aktivnosti vodnih sportova, posebno veslackih i jedrilicarskih klubova s Mandracem u uvalici Valelunga, te ce se ponovno preispitati dimenzije proširenja prostora rive.

Pritom ce se iz obuhvata UPU-a izbaciti zona unutar brodogradilišta Uljanik, odnosno cetvrta zona nazvana Forum, jer trenutno nije moguce integrirati u poslovne procese brodogradilište.


Podijeli: Facebook Twiter