Puli 1.200 novih grobnih mjesta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za nešto manje od pola godine trebalo bi poceti proširenje gradskog groblja Monte Giro, o cemu su javnost izvijestili njegov direktor Darko Buršic i pulski gradonacelnik Boris Miletic.

Kako je receno na konferenciji za novinare, lokacijska dozvola za idejni projekt Constructe d.o.o. izdana je krajem prošlog mjeseca, a nakon što postane pravomocna narucit ce se parcelacijski elaborat te izraditi projektna dokumentacija za ishodovanje potvrde glavnog projekta. Slijedi raspisivanje natjecaja za najpovoljnijeg izvodaca radova koji bi trebali trajati oko pet mjeseci.

U prvoj fazi proširenja, koji je nasušna potreba ovoga grada buduci da grobnih mjesta vec dulje vrijeme uopce nema, trebalo bi se dobiti nešto više od 1.100 grobnih mjesta. U drugoj fazi, kako je naveo pulski gradonacelnik, trebalo bi se udovoljiti i pripadnicima drugih vjerskih zajednica koji sada nemaju mjesto gdje bi svoje pokojnike mogli sahraniti u skladu s vjerskim obicajima.

Prva faza proširenja groblja planira se na dvije lokacije, takozvanoj istocnoj, koja se nalazi u blizini ulaza, i zapadnoj, koja se nalazi iza zida novog dijela groblja, prema šumi. Površina prve parcele iznosi 2.856, a druge 2.706 cetvornih metara. Na taj bi se nacin groblje proširilo za gotovo pet i pol tisuca cetvornih metara i dobila ukupno 1.123 nova grobna mjesta.

Govoreci o investiciji koja košta oko 12 milijuna kuna Buršic je rekao smatra da bi se cijeli projekt mogao financirati bez velikih izdataka iz gradskog proracuna i to ustupanjem grobnica gradanima, odnosno avansom koji bi oni platili za grobno mjesto. Naveo je da trenutno ima oko 900 zahtjeva gradana, napominjuci ipak da ce prednost imati one obitelji koji vec cekaju grobno mjesto i imaju pokojnike u komunalnom, odnosno opcem dijelu groblja koje se prekopava, ili pak po posudenim objektima. Tek ce se onda ostatak ponuditi na tržište. Takoder, smatra Buršic, Grad bi trebao imati odreden broj grobnica koje bi gradenima mogao dodijeliti u slucaju nužde, odnosno iznenadnih smrtnih situacija.


Podijeli: Facebook Twiter